28 maart 2024

Zonnestelsel mogelijk 2 miljoen jaar ouder dan gedacht

Impressie van het vroegste zonnestelsel. Credit:ESO/L. Calçada

Onderzoek aan een in Marokko gevonden meteoriet heeft laten zien dat het zonnestelsel mogelijk 1,9 miljoen jaar ouder is dan men eerst dacht. De 1,5 kg zware meteoriet NWA 2364 kwam in 2004 vanuit de ruimte in de woestijn in Marokko neer en werd daarna uitgebreid bestudeerd door Meenakshi Wadhwa en Audrey Bouvier (Arizona State University). Zij onderzochten een 1 cm groot stuk van de meteoriet, een zogenaamde calcium-aluminum-rijke inclusie (CAI). Die inclusies zijn mineralen die ontstaan zijn in de vroegste fase van het zonnestelsel, toen uit de gas- en stofwolk de eerste vaste objecten zich vormden. Door naar de hoeveelheid lood-isotopen in de CAI van NWA 2364 te kijken konden Wadha en Bouvier bepalen dat de meteoriet 4,5682 miljard jaar oud is, 1,9 miljoen jaar ouder dan eerdere gevonden meteorieten. Met name de lood-60 isotoop gaf de twee onderzoekers aanwijzingen tot de leeftijd van het brokstuk en dus tot het zonnestelsel. Da’s ook precies de isotoop die de natuurkundige Gunther Korschinek in 1999 ontdekte in mangaanknollen op de oceaanbodem en die daarin terecht waren gekomen door een nabije supernova. De supernova die 2,8 miljoen jaar geleden het zetje gaf tot de eerste schreden van de mensapen in Afrika op hun pad richting mensheid, de supernova van Munchen. Bron: Space.com.

 

Share

Comments

  1. Dacht dat die 'supernova van Munchen' slechts 2,8 miljoen jaar geleden was, en niet de supernova is die mogelijk het zetje was tot het ontstaan van het zonnestelsel, heel wat jaartjes eerder…

  2. Wow Rudy, wat ben jij wakker zeg! Ja, die SN van München moet niet verward worden met de supernova waarmee ons zonnestelsel ontstond. Ik benoem je hierbij tot hoofd-moderator van de Astroblogs in Canada! 🙂

  3. LOL 😀 Het is hier zes uur vroeger dan in Nederland, misschien ben ik daarom nog wat wakkerder… 😉

Speak Your Mind

*