29 maart 2024

5185 maankraters in één grote catalogus

Voorbeeld van de “LOLA data” van maankraters. © NASA/LRO/LOLA/GSFC/MIT/Brown

Gebruikmakend van het Lunar Orbiter Laser Altimeter instrument aan boord van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) hebben maan-o-logen, eh… of hoe ze ook mogen heten, welgeteld 5185 kraters op de maan gecatalogiseerd. Van al die kraters, allen 20 km in diameter en groter, hebben ze informatie in een grote database gestopt en dat geeft de onderzoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het maanoppervlak. Dat LOLA-instrument heeft daar maar liefst 2,4 miljard metingen voor verricht. 😯 Uit het onderzoek komt naar voren dat één van de oudste structuren op de maan het 2500 km grootte Aitken-bekken is aan de zuidpool van de maan. Verder blijkt dat in de vroegste geschiedenis van het zonnestelsel, toen de maan was blootgesteld aan een permanent bombardement van planetoïden, er twee typen van ‘inslagfamilies’ kunnen worden onderscheiden, die na elkaar het maanoppervlak bestookten. De overgang tussen de families werd gevormd door het moment dat de Mare Orientale (Zee van het Oosten) onstond, een enorme inslagkrater van 900 km grootte. Gedetailleerde informatie over de catalogus van de maankraters is te vinden in de bron van het Lunar Science Institute. Meer over de catalogus is ook te zien in deze video:

De maan is overigens ook nog onderzocht met een ander instrument aan boord van de LRO, het Diviner Lunar Radiometer Experiment, welk met behulp van ingevangen infraroodstraling meer informatie geeft over de minerale samenstelling van de maanbodem. Uitkomst hiervan is dat vijf plekken op de maan zijn gevonden die silica bevatten, bestaande uit silicium dioxide. Bron: Space.com + Lunar Science Institute.

Share

Comments

  1. juus Kreiken zegt

    Goedendag,

    Sterrenkundig ben ik een absolute dummie en maak daarom dankbaar gebruik van jullie. Mijn oom, broer van mijn vader, was Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken. Hij heeft van 1954 tot 1964 (overleden) de faculteit voor sterrenkunde aan de universiteit van Ankara, Turkije, nieuw leven ingeblazen. Naar hem is een krater genoemd. Prof. Minneart, collega en vriend van hem, zat toen in de Commissie voor naamgeving van Maankraters. Een oud student van mijn oom,generaal Guner Omay, en ik hebben een biografie geschreven. Hieraan wil ik in Nederland aandacht gaan besteden maar dan moet het eerst vertaald worden.

    Wat ik nog extra wil weten is hoe ik erachter kan komen OP WELKE GRONDEN ER BESLOTEN IS EEN KREIKEN KRATER TE BENOEMEN. Waar kan ik dat vragen?

    Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, vriendelijke groet, Juus Kreiken

  2. Hallo Juus, leuk om een oom te hebben naar wie een krater op de maan vernoemd is. De toewijzing van namen aan kraters is een bevoegdheid van de IAU, de Internationale Astronomische Unie en in dit geval is het gebeurd in 1973. Zie: http://the-moon.wikispaces.com/IAU+Transactions+X… voor meer informatie. Succes met de biografie over je oom, hou mij s.v.p. op de hoogte ervan.

  3. juus Kreiken zegt

    Hartelijk dank Adrianus V. Of is het Adriaan? Wat is jouw binding met het heelal?

    Erg leuk om deze informatie te hebben. Ik klik altijd gewoon verder en beland alsof het niks is via Google op de maan, echt ongelooflijk!

    De biografie is klaar en ik heb enkele exemplaren hier gekregen. Het probleem nu is dat Guner Omay ( google maar) mijn Engels correcte tekst in het Turks heeft vertaald. De eerste 10 bladzijden kan ik een beetje volgen gezien de data, de namen en getallen. Maar dan komt het belangrijke stuk, de 10 jaren in Ankara en das allemaal ???.

    Ben nu bezig te zoeken naar vertaalmogelijkheden. In mijn speurtocht voorheen heb ik vreselijk veel leuke contacten opgedaan. Prof. Reynier Peletier van het Kapteyn Instituut krijgt natuurlijk een exemplaar ( oom Egbert is door Kapteyn opgeleid ), ik heb contact met prof Ed van den Heuvel uit Amsterdam, hij had een foto van oom Egbert uit 1928. Ik wil iets proberen te plaatsen in Zenit en volgend jaar ook in Europa Nostra. Ik heb contact met het Huygens Instituut. Kortom, een grote uitdaging. Als je ideeën hebt hoor ik het graag. Ik ben gepensioneerd bedrijfsarts en geniet van alle secondes in mijn bestaan! Hartelijke groeten, Juus

  4. juus Kreiken zegt
  5. Zeg maar Arie hoor, Adrianus is een 'nickname'. Goh, mijn binding met het heelal? Da's een heel diepzinnige vraag, waar ik al veertig jaar mee bezig ben sinds de Apollovluchten eind jaren zestig. Laat ik het zo zeggen: ik ben zeer gefascineerd door het heelal, van het allergrootste tot het allerkleinste. Wat publicatie betreft over die biografie: neem contact op met de directeur van St. De Koepel, Edwin Mathlener. Die is betrokken bij Zenit. Noem gerust mijn naam – Arie Nouwen – want hij kent mij. En uiteraard is de Astroblogs ook een podium waar je iets over je oom kwijt kunt. Be my guest 🙂

    Oh ja, nog even over de artikelen die je oom schreef: velen ervan kan je hier zien, zoals deze: On the General Aspect of the Milky-Way. Heerlijke database van de NASA, die ADS.

  6. Hallo Arie,

    Ten eerste nog mijn goede wensen voor 1012.

    Ten tweede, ik zou je een beetje op de hoogte houden.

    Ryenier Peletier heeft enkele exemplaren van de biografie zelf bij mij opgehaald, nog nooit ben ik door een Hooggeleerde Heer thuis bezocht, wat een eer hè!

    Hij heeft vier Turkse studenten bij hem aan het vertalen gezet en ik hoop medio januari dus een vertaling te hebben, hartstikke leuk.

    Eind januari heeft Reynier mij uitgenodigd in Groningen voor een mini-congres waar ik balle niet van zal snappen maar toch :). Prof Stuart Pottasch wordt 80 jaar en dat vieren ze door hem in het zonnetje te zetten.

    Ook hoop ik daar prof Huug van Woerden te ontmoeten, die kan bemiddelen naar Zenit, Madlener reageert niet op naar hem doorgestuurde mail. Alle professoren vinden het een prachtig is idee iets in Zenit te publiceren maar dan moet Zenit ook willen! Vogende week ga ik naar prof Ed van den Heuvel en ook naar David Baneke aan de VU.

    Ook heb ik e-mailcontact met prof Zeki Tufekcioglu, het hoofd van de sterrenkunde in Ankara vóór 2000 en ook heb ik weer contact met prof Russell Cannon. Van hem moet ik allemaal mensen in Groningen de groeten doen. Het is zo ontzettend leuk om gewoon contact te hebben met die wereldberoemde mannen, maakt me heel klein en eerbiedig!

    Zodra ik de vertaling heb stuur ik je die. Ik zou het fijn vinden dat een aantal mensen het gewoon lezen en gewoon zeggen of het leesbaar is, of het aangepast moet worden enz. Guner heeft mij toestemming gegeven om tzt eventueel hier te publiceren. Hij geeft dan schriftelijk toestemming. ISBN hè.

    Ik hoor wel weer van je, greetz maar weer, Juus

    • Juus, jij ook de beste wensen voor 2012. Goed om te horen dat je druk bezig bent met diverse activiteiten rondom je oom Prof. Kreiken. Ik zal zelf Edwin Mathlener nog wel even benaderen. Succes verder!

Speak Your Mind

*