28 maart 2024

Hoe Lego de komeetverkenner Rosetta kan helpen

“De Rosetta Lander Education Kit”. Credit: ESA/M. Roos

De bedoeling is dat Rosetta, de komeetverkenner die afgelopen zomer nog langs de planetoïde Lutetia scheerde, ergens in 2014 aankomt bij de komeet Churyumov-Gerasimenko. November dat jaar moet de Philae-lander, nu nog aan boord van Rosetta, landen op het ijsachtige oppervlak en dan metingen verrichten. Een dergelijke missie kan je op de computer nabootsen, maar je kan dat ook doen met… Lego®! Yep, het spul dat we allemaal kennen uit onze jeugd en waar we het nodige mee gebouwd hebben. In de serie Lego Mindstorms heeft Lego een heuse kopie gebouwd van de Rosetta, de Rosetta Lander Education Kit, aan wiens ontwikkeling ook studenten van de Universiteit van Rome hebben meegedaan. De Legoversie van de Philae-lander, die een soort van ijsschroeven aan z’n poten heeft waarmee ‘ie zich kan vastzetten in het ijsoppervlak van Churyumov-Gerasimenko, zie je in de afbeelding hiernaast. Naar de bouw van Rosetta + Philae met de Deense speelgoedblokjes is er nóg een reden waarom wetenschappers graag met Lego spelen: om de komeet Churyumov-Gerasimenko en de landing daarop van Philae te simuleren! Kijk maar naar de volgende video:

Er zijn nog twee andere video’s, waarin ESA-wetenschapper Detlef Koschny het prototype van de Lego-komeetverkenner toont en eentje waarin dezelfde man uitlegt waarom hij Rosetta zelf lang geleden eerst van Lego bouwde. Eh… nou we het toch over Lego hebben: heb ik al uitgelegd dat ze ook een Lego-versie van de beroemde wetenschapper Stephen Hawking hebben? Oh ja en hoe je creatief met kurk lego kunt zijn? 😀 Bron: ESA.

Share

Comments

  1. cool dat ze lego wetenschappelijk gebruiken. Betekent dat dat we als lego bouwend kind allemaal kleine weteschappertjes zijn?

Speak Your Mind

*