19 juli 2018

Goh, heb ik toch even een wit gat in m’n gootsteen

Een doodgewone waterstraal of een wit gat?

Je zou ’t misschien niet denken, maar er wordt in de theoretische fysica soms ook nagedacht over de doodgewone gootsteen in onze doodgewone keuken. En het lijkt helemaal onwaarschijnlijk als dan ook nog eens wordt nagedacht over het verband tussen verschijnselen in zo’n gootsteen, zoals water dat uit een kraan loopt, en exotische objecten zoals witte gaten. En toch is dat verband recent gemaakt! OK toegegeven, Gil Jannes (Universiteit van Nice, Frankrijk) en collegae hebben ’t over het verband tussen ‘hydraulische sprongen’ – ook wel bekend als watersprongen – en ‘hydrodynamische witte gaten’, hetgeen toch een tikkeltje anders klinkt. Bij een

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.