16 juli 2018

Horen de Magelhaense Wolken wel bij de Melkweg?

De Magelhaense Wolken aan de zuidelijke hemel

De Grote en Kleine Magelhaense Wolken worden altijd omschreven als twee dwergstelsels, die behoren bij het Melkwegstelsel. Twee onderzoekers, Yang (Chinese Academy of Sciences) en Hammers (Universiteit van Parijs), hebben de stoute schoenen aangetrokken en komen met de stelling dat de GMC en LMC, zoals we ze maar even op z’n Engels afkorten, van oorsprong

Reacties

  1. Er waren natuurlijk al eerder aanwijzingen dat de Magelhaanse Wolken niet altijd bij de melkweg gehoord hebben. Een eerdere suggestie ging ervan uit dat beide Wolken oorspronkelijk nieteens tot de Lokale Groep behoord hebben en gewoon voorbij zijn komen zeilen. Maar de suggestie dat de Melkweg en M31 stuivertje gewisseld hebben (of eigenlijk 'wolkje gewisseld') is natuurlijk ook een optie. Toch verklaard dat niet helemaal waarom de Wolken kenmerken vertonen van sterk verstoorde dwergspiraalstelsels. Als er bewijzen zijn voor een spiraalstructuur in het verre verleden, dan betekent dit dat beide Wolken ooit vrij moeten zijn geweest van een verstoorde zwaartekrachtinvloed. Als de Wolken echter bij M31 zijn ontstaan en later zijn verhuisd naar de Melkweg, blijft het de vraag waarom de Wolken juist nu, sinds hun nadering tot de Melkweg, zo sterk verstoord zijn.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.