19 april 2024

Het blijft geen feest

Wij zijn ontzettend verwend. Iedere dag weer kan ik jullie met vreugde konde doen van de ontdekkingen die gedaan worden met instrumenten die daarboven in de ruimte rondbungelen, zoals Hubble, Chandra, Herschel, Spitzer, WISE, WMAP, Planck, Fermi en noem het allemaal maar op. Astroluxe om ’t maar eventjes een naam te geven. Maar ik kwam vanmorgen onderstaande grafiek tegen en die werpt toch wel een ander licht op die gelukkige situatie:

Credit: NASA Astrophysics Division

Hierin zie je welke wetenschappelijke missies in de ruimte hun werk doen, vanaf welk moment ze dat doen en tot wanneer ongeveer. De stippellijn is nu. Zoals je ziet is Hubble de satelliet met de langste dienst van staat en na SM-4 (Service Mission 4) is ‘ie nog wel een paar jaartjes bezig. Maar over het algemeen genomen zie we toch een beeld ontstaan dat al die bestaande missies uiterlijk in 2014 ermee stoppen, de WMAP is onlangs al gestopt. En die hele lange rij van de nu lopende missies wordt vervangen door een kort lijstje met zes nieuwe missies, waarvan de James Web Space Telescope (JWST) de belangrijkste is en waarvan er nog twee op de tekentafel liggen [1]En waar vreemdgenoeg de Alpha Magnetic Spectrometer ontbreekt. Misschien omdat dit giga-apparaat aan het ISS komt te hangen?. Er ligt wel een wensenlijstje van de sterrenkundigen, maar da’s erg duur en de vraag is of de politiek in Amerika er geld aan wil besteden. De JWST is een erg dure opvolger van de Hubble ST, want het prijskaartje wat er aan hangt bedraagt al meer dan $ 5 miljard en dat loopt nog verder op. Die slurpt dus veel van het bestaande budget op. Kortom, we zullen ’t de komende jaren met minder satellieten moeten doen, waarmee het heelal wordt bestudeerd. Ook hier wordt de broekriem aangehaald. Jammer, maar het is niet anders. :bron: Bron: Cosmic Variance.

Voetnoten

Voetnoten
1 En waar vreemdgenoeg de Alpha Magnetic Spectrometer ontbreekt. Misschien omdat dit giga-apparaat aan het ISS komt te hangen?
Share

Speak Your Mind

*