28 maart 2024

IC 2497 bij Hanny’s Voorwerp is een dode quasar

IC 2497 en Hanny’s Voorwerp. Credit: SDSS/Galaxy Zoo.

Vandaag las ik op de Galaxy Zoo Blog het goede nieuws dat binnenkort een start wordt gemaakt met de waarnemingen aan IC 2497 en Hanny’s Voorwerp door zowel de Hubble ruimtetelescoop als de XMM-Newton röntgensatelliet. 😀 Vanaf 4 april a.s. om 18.00 uur Nederlandse tijd gaat de Hubble met z’n Wide Field Camera 3 (WFC3) beide objecten bestuderen in het nabije infrarood- en ultraviolette licht. En vanaf 19 april, dus zo’n twee weken later, gaat Europa’s röntgenvlaggenschip XMM-Newton de twee bij elkaar gelegen objecten bestuderen in röntgenlicht (0,2-10 keV). Na de waarnemingen duurt het nog wel enkele weken voordat resultaten bekend worden gemaakt, dus nog eventjes geduld allemaal. Nog even voor degenen die een paar jaar onder een steen hebben gelegen: Hanny’s Voorwerp is het groene object op de foto, in 2007 door Hanny van Arkel uit Heerlen ontdekt en het is een gaswolk die tot lichten wordt gebracht door een uitbarsting in het verleden van het superzware zwarte gat in het centrum van het naburige sterrenstelsel IC 2497. Tenminste, da’s de algemene opvatting. Bron: Galaxy Zoo Blog.

Share

Comments

  1. Fantastisch dat "Hanny's Voorwerp" internationaal zoveel aandacht heeft.

    Wat ik echter niet begrijp is de duidelijk onregelmatige vorm van de quasar-echo (oftewel het "groene voorwerp") richting het oosten, duidelijk zichtbaar in de foto hierboven.

    Slechts vermoedens in het artikel over een mogelijke oorzaak, helaas geen verklaring over de afwijkende vorm van de lichtecho. Niet erg wetenschappelijk volgens mij, maar wel behoorlijk indicatief dus (vermoedelijk…) – zoals overigens keurig aangegeven in het artikel van Universe-Today hierboven.

    Vergelijkbaar bijvoorbeeld met de speculatieve oorzaak voor Gamma-Ray-Bursts (GRB's).

    Niks opzienbarends overigens vanuit het gebezigde perspectief in mijn opinie m.b.t. de uiteindelijke conclusie (- is uiteindelijk gezien natuurlijk logisch gefundeerd vanuit de gemeten huidige lichtsterkte van de lichtecho).

    Als je goed kijkt zie je in IC 2497 een dubbele stralingsbron. Dit lijkt een reden voor de oostelijk afbuigende kromme die het groene "Voorwerp" vormt.

Speak Your Mind

*