28 maart 2024

Venussonde Akatsuki tussen nu en december 2016

De Japanse weer- en klimaatsonde Akatsuki is afgelopen maandag niet in een baan om de planeet Venus terechtgekomen. Technici hebben geprobeerd uit te vissen wat de oorzaak van de mislukte rendez-vous met Venus was. De Akatsuki wentelt om drie assen, de x-, y- en z-as. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt ging 155 seconden na de start van de motor, toen de orbit insertion maneuver begon, welke de sonde in een parkeerbaan há d moeten brengen, de sonde plotseling in de x-as – de rode lijn – bewegen. Bij 56 sec zat ook al een kleine schommeling in de sonde.

Credit: JAXA

Misschien dat daardoor de sonde uit balans raakte en ‘rechtdoor ging’ in plaats van dat ‘ie in een baan om Venus terechtkwam. Rechtdoor betekent niet dat de Akatsuki linea recta richting de zon vliegt en daar over een poosje zal verbranden. De Akatsuki heeft nu een keurige baan om de zon en over ongeveer zes jaren, januari 2017 als ik onderstaande video bekijk, zal de Akatsuki weer terugkeren bij Venus. Eh… voor wie de Japanse taal nogal duister is – zoals ikzelf, ahum – Akatsuki is Japans voor Dageraad.

Zou toch wel aardig zijn als de Japanners erin slagen Akatsuki over zes jaar alsnog succesvol in een baan om Venus te krijgen en dan aan te vangen met het klimaat- en weeronderzoek aan deze planeet. Wat is ‘beter laat dan nooit’ in het Japans? Bron: Planetary Society. [update] De Akatsuki blijkt nog uitstekend te werken, want twee dagen na z’n mislukte rendez-vous met Venus nam ‘ie onderstaande foto’s van Venus, vanaf een afstand van pak ‘beet 600.000 km. Geeft aan dat de instrumenten aan boord van Akatski het doen. Ook wel een tikkeltje zielig dat de Akatsuki vanaf deze afstand naar Venus moet kijken.

Credit: JAXA

Bron: opnieuw de Planetary Society.

Share

Speak Your Mind

*