28 maart 2024

Slechte wetenschap in sciencefiction films

Medewerkers van de website io9 – ik heb geen idee wat dat voor site is, maar dat doet er even niet toe – hebben 18 sciencefiction films bekeken. Niet voor de lol, al is dat ook wel leuk, maar om ze op hun wetenschappelijkheid te testen. Niet alle SF-films blijken namelijk ‘science-proof’ te zijn. Sterker nog, van de 18 bekeken films zijn er maar twee die voldoen aan de natuurwetenschappelijke wetten, zoals geformuleerd door grootheden als Isaac Newton en Albert Einstein. Dat zijn Apollo 13 en The Right Stuff. Hier het lijstje van bekeken films mét de onvoldoendes die ze scoorden:Voorbeelden van slechte wetenschap zijn geluid van explosies in de ruimte – tikkeltje lastig in het vacuüm zonder een geluidsdrager –  andere planeten die altijd de aardse zwaartekracht blijken te hebben en buitenaardse wezens die wonderbaarlijk ook Engels spreken. De films van Star Trek mis je wellicht in ’t lijstje, maar dat is omdat die films in alles slechte wetenschap tonen, aldus io9. Bron: Io9.

Share

Comments

  1. Volgens mij betekent 'science fiction' per definitie dat er fictieve wetenschap bedreven wordt. Oftewel, apollo 13 is geen science fiction

  2. Ik denk dat de 'winnaars' Apollo 13 en The Right Stuff inderdaad een bijzondere positie innemen, in de zin dat ze een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal laten zien. Voor de niet-kenners van de laatste film: The Right Stuff gaat over de allereerste generatie van astronauten, die uiteindelijk met het Mercury-programma de ruimte in ging. Maar documentaires kan je die films ook niet noemen, want ze zijn gedramatiseerd. Hoe moet je ze dan noemen?

  3. Yep.. helemaal mee eens….als je een "film" als Apollo 13 als een soort van "maatstaf" gaat gebruiken te beoordeling van "correct science"….tja, dan zakt inderdaad alles in het genre SF meteen door het ijs….Apollo 13 kan je natuurlijk geen SF noemen, eerder een tot in de details perfect nagespeelde geromantiseerde (hmmm, en zelfs dat eigenlijk nog niet eens!!) documantaire aangaande "een interessante techno-wetenschappelijke gebeurtenis" uit de recente historie.

    Enne…..wat heeft het in hemelsnaam nou voor zin/nut om Science fiction films als genre langs "de wetenschappelijk verantwoorde lat" te leggen…..daarvoor heet het toch Science FICTION!!!!…dat hoeft/moet juist NIET wetenschappelijk verantwoord te zijn, zucht…..anders is er toch geen ene ruk aan?!!

    Maar goed…als we er dan toch, gefrustreerd en wel, "proper science" op los laten dan wil ik hierbij als een goed geinformeerd en tikkie vertoornd TREKKIE (eh..voor die enkele Aardzot die dat nog niet weet…een Trekkie is een fan van…STARTREK!!) nog wel effe kwijt dat ze bij het maken van STARTREK nota bene een afgestudeerd astronoom full time op de loonlijst (en aftiteling!!) hadden staan, die elk script moest toetsen op "wetenschappelijke correctheid"…..maar wel natuurlijk met de "SF-gedachte" ..eh…in gedachte….Anders kijkt er natuurlijk geen kip naar….enne dan nog iets waar dat zooitje geflipte nep-filmrecensenten helemaal aan voorbij lijken te gaan is het feit dat het gros der ECHTE wetenschappers helemaal geen moeite heeft met het "gerommel met de echte wetenschap" als het gaat om Goede SF….Gekker nog, ene Steven Hawking (niet de eerste de beste dunkt mij!!!!) was er als de kippen toen hem een gastrolletje werd aangeboden in….STARTREK!

    Natuurlijk is de ene serie een tikkie realistischer dan de andere…..een film als bijvoorbeeld "CONTACT" (een smuller!!) ligt dichter bij de huidige aardse wetenschappelijk verantwoorde realiteit dan de Starwars-films…maarre is "ie" DAAROM beter???

    Als je met het lijstje van die "Io9-knakkers" in de hand Science fiction gaat bedrijven dan wordt het naar mijn bescheiden mening wel een hele saaie boel…Maar ja….wie ben ik nu helemaal??

    Live long and prosper!!

  4. Leuk overzicht! Jammer dat ze Star Trek niet hebben meegenomen maar ik gok dat die ook niet best zal scoren.

  5. Dit soort lijstjes zijn leuk maar louter informatief. Ze bepalen al helemaal niet wat 'goede' SF is.

    Mochten de SF-films wetenschappelijk helemaal correct zijn, dan zouden ze bijzonder saai zijn (en al helemaal geen 'fiction' meer).

    De Star Trek-films scoren inderdaad niet al te best, anderzijds zijn er een pak zaken die in Star Trek (vooral dan in de originele series) voorkwamen en pas nadien werkelijkheid werden (zie http://sereniteit.wordpress.com/2010/05/25/9-uitv….

    Kortom: leuke lijstjes maar verder niet echt relevant om een SF-film te beoordelen.

  6. Dan zou "Contact" helemaal moeten kloppen, aangezien op de twee genoemde bezwaren met recht nogal wat af te dingen valt. "Geluid in de ruimte" is daar geluid in een wormhole-transport systeem dat ontstaat omdat overijverige aardbewoners zijn afgeweken van het alien-bouwplan voor de shuttle. Als de stoel losschiet is er stilte. "Gemakkelijke communicatie met aliens" is maar wat je makkelijk noemt, er gaat een heel verhaal aan vooraf voor het zover is en alles wordt redelijk goed onderbouwd (Jodie Foster als Dr. Arrowway: "you downloaded my thoughts, even Pensecola").

    Contact (1997) is een mooie film naar het boek van Carl Sagan.

    Veel scenes komen echter rechtstreeks uit een eerdere B-film die ik ook hier in de kast heb, ff spieken: The Arrival (1996) http://www.imdb.com/title/tt0115571/

Speak Your Mind

*