16 juli 2018

Oeps, het navigatiesysteem Galileo wordt duurder

Schets van het Galileo-systeem

We kennen allemaal GPS, het Amerikaanse Global Positioning System, waarmee we onbekommerd komen waar we naartoe willen. Om niet afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten -eigenaar van de GPS-satellieten – heeft de Europese Unie jaren geleden al besloten een eigen satelliet- en navigatiesysteem te gaan bouwen, Galileo. Dat blijkt een tikkie duurder uit te vallen dan men eerst dacht:

Reacties

 1. Een eigen europese navigatievloot om exact dezelfde reden dat Rusland er ook een heeft. China en India werken ook al aan een eigen systeem en ook in Japan bestaan plannen. Internationale samenwerking in de ruimte is mooi maar men blijft achterom kijken.

 2. OK, angst om achter te raken bij andere mogendheden is een argument. Maar ik blijf het raar vinden dat iedereen weer z'n eigen dure systeempje aan het ontwikkelen is. Doet mij denken aan de strijd tussen allerlei videosystemen als Betamax en VHS en volgende 'standaard-strubbelingen'. Telkens kwam er één winnaar uit de bus. Waarom geen internationale samenwerking om één satelliet- en navigatiesysteem te ontwikkelen?

 3. Adriaan Pek zegt:

  Het is heel simpel: Amerika kan GPS gewoon uitzetten of bepalen hoe nauwkeurig het is voor derden. Bovendien is het begonnen als militair systeem en is het dat nog.

  Had Amerika iedereen erbij betrokken en niet laten doorschemeren dat zij konden bepalen wie wat en hoe zou kunnen ontvangen, was de behoefte en motivatie een eigen systeem te ontwikkelen veel minder geweest,

 4. Interessante vraag is dan of ze 'm alleen in Europa uit kunnen zetten en in de VS niet. Want ook in de VS draait de halve natie op de GPS en is dus van immens belang. Ik kan geen redenen bedenken dat ze 'm hier uit zullen zetten, behalve dan oorlog tussen Europa en de VS. Nou, zo'n oorlog zie ik het komende millenium niet zo snel ontstaan.

 5. Hoe groter een staat, hoe groter hun ego. Kijk naar dat wat er in wikileaks naar buiten komt. Alles sturen teneinde het eigen belang te beschermen, nergens word als reden een gezamelijk belang of (utopie) een wereld belang aangehaald.

  Dus zodra een staat (en ja we zijn hard op weg naar de VS of E) een bepaalde zelfstandig status in de ruimtevaart krijgt, zie je dat men ook daar het eigen belang voorop stelt.

 6. Yep, helemaal gelijk. En wat zou het toch mooi zijn als die wereld niet zou zijn net zoals concurrerende besturingssystemen, maar geheel Open Source zou zijn, om maar even een vergelijking met software te maken. Als je begrijpt wat ik bedoel. 🙂

 7. Amerika kan GPS inderdaad per land / regio uitschakelen. Erger nog, ze kunnen hem zelfs alleen voor publiekelijk gebruik uitschakelen en er zelf op die locaties nog wel gebruik van maken.
  Sowieso is GPS veel preciezer dan we mogen gebruiken. GPS heeft een precisie van 1M waar alleen het Amerikaanse leger gebruik van kan maken. Voor alle andere landen en burgers is de precisie 10M

  De precisie van Galileo wordt niet meer gemeten in Meters of zelfs centimeters en is daarom ook veel beter geschikt voor bijv. grote bouwprojecten.

  Wat we er zelf van merken is waarschijnlijk alleen maar dat ons navigatiesysteem eindelijk eens doorheeft dat je op de parallelle weg rijd 😛

  //Edit: Vergeet ook niet dat het leger tegenwoordig zeer afhankelijk is van GPS. Een moderne raket zal een stuk minder makkelijk doel treffen zonder GPS.

 8. De belangrijkste reden voor Galileo is inderdaad om te waarborgen dat men niet afhankelijk is van systemen als GPS en Glonass, en heeft niets te maken met angst voor technologisch achterlopen. Wij denken misschien alleen aan onze TomToms ("ach we hebben altijd nog een stratenboek"), maar onze zeevaart- en luchtvaartverkeer valt of staat tegenwoordig met GPS. Dan praat je over een gigantisch economisch risico. En daar is geen oorlog voor nodig, een flink handelsconflict is waarschijnlijk al genoeg voor de VS om al dan niet expliciet te dreigen met een maatregel als selectief uitschakelen van GPS. Dan is er nog niets gebeurd maar de beurzen zakken gelijk door de kelder. Het blokkeren van GPS per regio is verder een fluitje van een cent, het gaat immers om een systeem dat je POSITIE bepaalt. Zoals Joolee aangeeft heeft het amerikaanse leger daar geen last van, dat gebruikt het versleutelde signaal van GPS en dat is sowieso nauwkeuriger dan gewoon GPS.

  Er wordt hierboven over Open Source gepraat, het is juist de bedoeling dat IEDEREEN, de hele mensheid, Galileo met de grootst mogelijke nauwkeurigheid mag gebruiken (er wordt gesproken over 1 milimeter!). Amerika is daarop tegen want die zijn bang dat het Galileo-systeem Al Queda & co. in staat stelt om hun langeafstandraketten precies in Obama's… uh… neus te schieten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.