29 maart 2024

WASP-33b, met 3200 °C de allerheetste exoplaneet

Impressie van WASP-33b. Credit: NASA/ESA/G. Bacon/STScI)

Nee, je zal er zeker geen buitenaards leven aantreffen, zelfs geen leven dat gewend is aan extreme omstandigheden. Met een oppervlaktetemperatuur van bijna 3200 °C is WASP-33b de allerheetste exoplaneet die op dit moment bekend is. Waarom ‘ie zo verschrikkelijk heet is? Omdat z’n afstand tot de centrale ster héél erg klein is, slechts 7% van de afstand tussen Mercurius en de Zon, en omdat die ster met een oppervlaktetemperatuur van 7160 °C al heet is, heter dan de Zon, waar het ‘slechts’ 5600 °C is. Er zijn echte sterren die koeler zijn dan WASP-33b. Dát ‘ie bestaat was in 2006 slechts een vermoeden van een samenwerkingsverband genaamd Super Wide Angle Search for Planets (SuperWASP) – waar de naam van de planeet vandaan komt. Vorig jaar werd het bestaan van WASP-33b echter bevestigd. Hij blijkt 4 keer zo zwaar als Jupiter te zijn en hij heeft 1,4 keer diens omvang. Door z’n nauwe afstand tot de ster draait de planeet in slechts 29,5 uren om die ster heen. Het zou best kunnen dat de buitenlagen van de atmosfeer van WASP-33b een stuk koeler zijn dan het oppervlak, hetgeen komt door de invloed van op koolstof gebaseerde chemische stoffen, die reageren op de stralingswarmte van de ster. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad zo is. De vorige recordhouder in de categorie loeihete exoplaneten was WASP-12b, waar het slechts 2300 °C is – brrrrrr koud – en die ook nog eens door diens moederster blijkt te worden ‘opgevreten‘. Goh, leuk clubje, al die hete Jupiters, zoals ze officiëel worden genoemd. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Pfff wat een temperatuur zeg! Dergelijke Very Hot Jupiters zijn wellicht geen lang leven beschoren: ze zullen OF steeds dichter naar hun moederster spiraliseren OF hun atmosfeer kwijtraken door de temperatuur en stralingsduk en eindigen als een zogenaamde Cthonische planeet (een naakte kern).

  2. Klopt. En da's nou juist het verrassende, want ondanks het feit dat ze vermoedelijk kort leven komen de sterrenkundigen er wel veel tegen. Je zou denken dat 'koude Jupiters' die veel verder weg staan van hun moederster en minder last van de destructieve hitte hebben en die dus een langere levensduur hebben veel vaker waargenomen worden. En toch stuit men heel vaak op die hete varianten, die akelig dicht bij hun moederster staan.

  3. Komt dat niet vooral omdat planeten welke dichter bij hun ster staan makkelijker te detecteren zijn?

    • Ja, da's ook waar. Zware planeten die dicht bij hun ster staan hebben een grotere gravitationele invloed op die ster dan verderweg staande planeten. Zucht, kan het eens een keertje simpel zijn?

Speak Your Mind

*