16 juli 2018

Een sterrenstelsel, wat is dat eigenlijk?

Het lijkt toch een eenvoudige vraag – een sterrenstelsel, wat is dat eigenlijk? – nietwaar? Moet toch niet moeilijk zijn om daar antwoord op te geven? Wie een foto van de Andromedanevel (M31) en van de Orionnevel (M42) bekijkt weet direct: de eerste is een sterrenstelsel, de tweede niet. Dus wat is het probleem, gaan sterrenkundigen weer eens moeilijk doen? Yep, het IS een probleem dat er geen duidelijke definitie van sterrenstelsels bestaat en noppes, sterrenkundigen doen niet moeilijk, maar proberen een oplossing te geven voor het probleem. Het probleem rondom de definitie van sterrenstelsels is ontstaan doordat de afgelopen jaren vele objecten zijn ontdekt die wel enigzins op een sterrenstelsel lijken, maar die toch ook weer significante verschillen hebben. Zo heb je een categorie van objecten die ze de groene erwten noemen, zijn er ultracompacte dwergen, dwerg elliptische stelsels, ultrazwakke dwerg sphero

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.