20 juli 2018

19 maart supermaan? Nee hoor, gewoon een superhype

Zaterdag 19 maart is het 'supermaan'

Er doen op internet verhalen de ronde dat ons zaterdag 19 maart 2011 verschrikkelijke dingen staan te wachten. Reden: er is dan een ‘supermaan’. Die dag bedraagt de afstand tussen aarde en maan 356.577 km, de kleinste afstand tussen beide hemellichamen in 18 jaren. De baan van de maan om de aarde is niet cirkelvormig, dus is er een kleinste (perigeum) en grootste (apogeum) afstand. De gemiddelde perigeumafstand is 364.397 km, maar

Reacties

 1. Er is inderdaad een iets grotere gravitatiekracht van de maan op de momenten van perigeum en nieuwe maan. Maar als zo'n supermaan inderdaad de letterlijke druppel is die de emmer van aardbevingen, tsnunami's en stormen doet overlopen dan zou dat statistisch te zien moeten zijn: rondom de momenten van supermanen zouden er gemiddeld meer van dergelijke rampen te zien moeten zijn. En wat blijkt: er is geen verschil met momenten dat er géén supermaan is.

 2. Ok, super rampen zijn er altijd. helemaal gelijk. Ik heb alleen gezocht op de jaartallen die jij aangaf en niets vergeleken…….Wat ik wel even toch wil zeggen is die aardbeving in Roermond…..Ik was een week of 2 toen erg onrustig. Geen idee waarom. En na die beving was het weg……..Ik heb nu pas vernomen dat er toen een "super maan" was. En naar het schijnt, van mijn omgeving, reageer ik sterk op de maan met mijn gevoel en humeur 😉

  Maar andere vraag als je het niet erg vind…..Is er meer criminaliteit met volle maan? Of is dit off topic

 3. Janneke zegt:

  Ze zeggen toch dat die supermaan aardbevingen en zo veroorzaakt????

  Lijkt mij dat als je eerst een aardbeving krijgt en daarna de supermaan dat die niet veroorzaakt kan zijn door de maan, want dan zou de maan er toch eerder moeten zijn geweest dan de aardbeving.

  Janneke

 4. Het is nu 19 maart 2011 21:15 en ik heb nog niks gelezen of gehoord over aardbevingen of tsunami's. het enigste wat ik vandaag hier over heb gelezen dat die maan deze dag zou zijn dus eigelijk vind ik het dan een beetje onzin. Het enigste wat er nu gebeurt is is dat de maan dichter bij staat.

  Anette Laurier

 5. Precies, je hebt helemaal gelijk. Er zal ook niets gebeuren van enige rampspoed, tenminste niet door de maan. Het enige wat je moet doen is genieten van de maan. Hij is 4% groter dan normaal en zelfs 30% helderder, da's het enige verschil met de 'gewone' Volle Maan.

  • @Adrianus V, Ja je hebt gelijk hij is gewoon mooi om naar te kijken :). alleen vind ik het jammer dat ik het punt dat ie het grootste was heb gemist. Toen zat ik waarschijlijk te eten.

 6. Jan van der Hagenste zegt:

  Hij is niet zo heel groot, want vandaag is de dag maar hij is niet zo groot om te zien

 7. ben bang,ik woon in roermond,ze zeggen er gebeurd wel iets

 8. mij boeit da ni zene 😀

Trackbacks

 1. […] de goden te verzoeken. Donderdagavond schreef ik nog vrolijk een astroblog waarin ik betoogde dat de supermaan van 19 maart geen aardbevingen en tsunami’s zal veroorzaken en wat gebeurt er krap een halve dag later: een enorme aardbeving en daaropvolgende tsunami brengt […]

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.