19 juli 2018

Hemel & Aarde

bolvormige sterrenhoop Messier 3 in Canes Venatici

Zoals in een eerder “gastblogje” medegedeeld

Reacties

 1. Hé Jan, fraai plaatje van M3. Dus in die luttele twee minuten dat jij deze bolhoop fotografeert vliegen er direct een vliegtuig èn een satelliet door je beeld? Dat kan geen toeval zijn Jan, daar moeten de kosmos-goden een bedoeling mee hebben. Ehh… bij de weg, aan de randen zie je dat de kleur verschiet. Heet dat niet vignetering? Heeft dat met je telescoop te maken?

 2. Olaf van Kooten zegt:

  Inderdaad, een vliegtuig en satelliet, heb jij soms gebeden tot Sors en Tuuri?

 3. Olaf van Kooten zegt:

  Het zijn gelukgsgoden van respectievelijk de Romeinen en de Finnen 🙂

 4. Olaf van Kooten zegt:

  Het zijn geluksgoden van respectievelijk de Romeinen en de Finnen 🙂

 5. Arie toch….Ik sta ganz perplex….Ook al staat ie, je telescoop dus, al eeuwenlang "stof te vergaren in je schuurtje", je hebt er blijkbaar toch wel een beetje verstand van want dat randverzwakking-verschijnsel welke zichtbaar in mijn M3-plaatje is inderdaad de "optische miskleun" genaamd vignettering.

  Echter is het (gelukkig!!) niet de telescoop zelf die voor dit verschijnsel zorgt maar slechts het ietwat grofstoffelijke (immers de gereedschappen in mijn…eh…."optische werkplaats" zijn dezelfde als die ik op mijn 2CV'tjes loslaat!!!)zelfgemaakte verbindingsring tussen de Canon en de Newton. Het doorlaatgat is eigenlijk "iets" aan de kleine kant….Een mechanische misser waar ik trouwens goed mee kan leven omdat ik toch meestal, bij het digitaal naklooien in photoshop, alleen het middelste stuk van de opname eruit pluk. Bij deze opname was dat vanzelfsprekend niet de bedoeling omdat ik dan natuurlijk mijn, middels mijn Voodoo-astronomische psychopatische geestelijke vermogens, opgeroepen "aardse indringers" van het plaatje zou hebben afgehakt! Ofwel, zoals onze "verlosser" (??) regelmatig pleegt te preken en om tevens maar eens heftig bij de realiteit van de dag van vandaag te blijven…."elk voordeel hep zijn nadeel"!!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.