24 juni 2018

Huh, wat is er met de zon gebeurd?


Hierboven zie je de zon, gefotografeerd in vier verschillende golflengten (30,4 + 17,1 + 19,3 + 33,5 nm) door het Solar Dynamics Observatory (SDO), de sonde die vanuit de ruimte de zon bestudeerd. De foto’s zijn afgelopen dinsdag 29 maart gemaakt om 09:14:50 uur Nederlandse tijd. Het vreemde is natuurlijk dat de zon niet geheel is afgebeeld, maar dat ‘ie aan de onderkant een stuk mist. Een scherpe begrenzing zie je daar niet, dus je zou denken dat het in dat geval niet om een eclips gaat. En t

Reacties

  1. Joram zegt:

    Wauw, zulke foto's lukken waarschijnlijk niet vanaf het aardbolletje.

  2. Dat de zon (en de maan) heel groot lijken als ze laag aan de horizon staan is een bekend optisch verschijnsel. Ze zijn natuurlijk niet echt groter, dan wanneer ze hoger aan de hemel staan, maar door de nabijheid van bomen, huizen zo lijken ze groter. Of het klopt dat de zon ook nog eens feller is weet ik niet. Het zal schelen als de lucht een stuk transparanter is of juist heiïger als je er wel of niet in kunt kijken.

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.