16 juli 2018

Tijdsvertraging waargenomen in straalstromen van jonge ster


Sterrenkundigen hebben in de twee straalstromen (‘jets’) van de jonge ster Herbig-Haro 34 – 1400 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Orion – iets merkwaardigs ontdekt: in die straalstromen komen bubbels (‘knots’) voor, gebieden met een verhoogde activiteit die door het gebied vlakbij de jonge ster worden uitgespuwd, en de bubbels in de ene straalstroom zijn telkens 4,5 jaar eerder uitgespuwd dat die in de andere straalstroom. Zo’n piepjonge ster als HH-34, zoals we ‘m afkorten, is omgeven door een dichte afgeplatte en snel roterende schijf van overgebleven gas en stof en door naar twee kanten toe een straalstroom uit te zenden wordt die rotatie langzaam afgeremd. Waarnemingen met de Spitzer infrarood-ruimtetelescoop laten zien dat de straalstromen afkomstig zijn van een gebied rondom de ster dat maximaal drie Astronomische Eenheden – de afstand tussen zon en aarde, zeg 150 miljoen km per AE – groot is. In optisch licht was van HH-34 maar

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.