20 juli 2018

Samensmeltende zwarte gaten kùnnen supernovae als maatstaf vervangen

Impressie van twee zwarte gaten, die op het punt staan samen te smelten

Voor zeer verre afstanden in het heelal worden al jaren de zogenaamde type Ia supernovae als maatstaf gebruikt, een redelijk betrouwbare indicator voor hun afstand tot de aarde. Het tweetal sterrenkundigen Nick Stone en Avi Loeb (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in de VS) denkt dat die rol in de toekomst wel eens overgenomen zou kunnen worden door samensmeltende superzware zwarte gaten. Die zwarte gaten – met massa’s van miljoenen tot miljarden zonmassa – verblijven in de centra van sterrenstelsels. Uit waarnemingen blijken sterrenstelsels met regelmaat te botsen en dat leidt er uiteindelijk toe dat de centrale zwarte gaten botsen en samengaan, ‘to merge’ zoals dat in ’t Engels heet. Zo’n botsing gaat vergezeld van een enorme uitstoot van gravitatiegolven, rimpels in de ruimte en tijd. Er wordt al jaren gezocht naar dergelijke golven, maar ze zijn nog nooit aangetoond. De gravitatiegolven worden volgens Stone en Loeb vooral in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.