23 juli 2018

Om door twee ringetjes te halen!

Terwijl de gemiddelde nederlander al lang en breed, al dan niet met een knoert van een “paaskater” te bedde lag, heb ik mijzelve gisteravond toch nog maar even heerlijk verwend met een paar uurtjes “late night cosmic ring hunting” onder de kraakheldere sterrenhemel van de Dordtse Biesbos. Zoals wij allen hebben mogen ervaren is het weer de laatste paar dagen overdag

Reacties

 1. Tja, je Saturnus ziet er inderdaad prima uit!

 2. Fraaie foto's inderdaad. Klopt het dat ik in de ringen van Saturnus de befaamde Cassinischeiding zie?

  • @Adrianus V, Het woord 'Cassinischeiding' ken ik pas sedert zondag [miracles of the solar system van Cox op TV]. Maar ik zie alleen maar de ringen gescheiden door 'niets'…:)

 3. Kijk eens goed in de punten van de ellips, rechts en links. Je ziet daar héél klein een zwart vlekje. Dat is de Cassinischeiding, tenminste dat denk ik.

  • @Adrianus V, Ja, dat moet wel zo zijn. Het is zichtbaar. Jammer genoeg kan ik op jouw opname niet inzoomen, zoals bij de Ringnevel wel lukt..:(

 4. Hier spreekt den fotograaf zelve…"Ja" dat zwarte gevalletje helemaal aan het eind van de ring is inderdaad de Cassini-scheiding. Ook visueel was deze op die bewuste avond heel prima te zien vanwege de zeer geringe luchtonrust.Welk één contrast met een avondje eerder, trouwens….. Heb die avond ook een "saturnus-poging" ondernomen en toen leek het wel of onze geringde kosmische vriend "de pistols op de koptelefoon had staan", zo ongelofelijk stond "ie" de atmosferische PoGo te dansen in mijn oculair!!

 5. 'Met het blote oog' [=visueel]: wat gek dat Galilei en Huygens dat dan niet gezien hebben? Die zagen alleen 'handvatjes' met gebruik van hun lensje.

 6. Jan,

  Mooie foto resultaten.

  Afz. 'andere' Jan

 7. Fabricius zegt:

  Mooi dat zoiets mogelijk is in dit lage landje.

  Op Saturnus is ook nog een donkere zone te zien.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.