28 maart 2024

Eén jaar schommelende maan in 2,5 minuut

Het kost maar 2,5 minuut van je ongetwijfeld kostbare tijd, maar je moet echt even naar onderstaand filmpje kijken. Daarin zie je de maan gedurende een heel jaar – een luttele 12 seconden per maand – gemaakt door medewerkers van de Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio, die gebruikmaakten van gegevens van de maansonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO):

Je ziet diverse effecten, waarvan sommigen niet direct opvallen als je ’s avonds naar de maan tuurt:

  • de schijngestalten van de maan, van Nieuwe Maan, via Eerste Kwartier, dan Volle Maan (yep, morgen – resulterend in een Totale Maansverduistering) en tenslotte naar Laatste Kwartier.
  • de wisselende afstand tot de maan, variërend van 363.104 km (perigeum) tot 405.696 km (apogeum). Heb je perigeum én Volle Maan dan praten we over zo’n Supermaan –  woehahahaha…
  • de zogenaamde libratie van de maan, de schommeling zowel in de lengte (‘jaknikken’) als in de breedte (‘neeschudden’).

Met de Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) aan boord van de LRO wisten de medewerkers van het GSFC heel nauwkeurig de afstand tot de maan te meten en dat leverde bovenstaand fascinerende filmpje op. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Fascinerend, inderdaad!

Speak Your Mind

*