16 juli 2018

Zo ver is de Aarde nog nooit van de Zon geweest – eh… dit jaar tenminste

Het perihelium en aphelium van de Aarde

Vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd beleefde de gehele Aarde een uniek moment in 2011: de Aarde stond in z’n aphelium, het verst verwijderde punt van de zon. De Aarde heeft een elliptische baan en ieder jaar beleeft ‘ie begin januari zijn perihelium – helemaal goed, het punt dat ‘ie het dichtste bij de Zon staat – en begin juli dat genoemde aphelium. De afstand tussen de middelpunten van Zon en aarde bedroeg vandaag 1,016740 Astronomische Eenheid (1 AE is de gemiddelde afstand tussen Zon en Aarde). Dat is 152.102.000 kilometer. Op 3 januari was de afstand 0,983341 AE, zeg 147.106.000 km. Je zou wellicht zeggen dat het vreemd is dat de aarde nu 5 miljoen km verder van de zon staat dan ’s winters en dat je zou verwachten dat het NU winter zou moeten zijn. Maar

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.