21 juli 2018

WISE ontdekt Trojaanse planetoïde van de Aarde: 2010 TK7

).push({}); }if ( quads_screen_width >= 1024 && quads_screen_width < 1140 ) { /* tablet landscape */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }if ( quads_screen_width >= 768 && quads_screen_width < 1024 ) { /* tablet portrait */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }if ( quads_screen_width < 768 ) { /* phone */ document.write(''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }

Reacties

 1. Hallo Arie

  het vierde en vijfde Lagangepunt bied een stabiel evenwicht, maar de eerste drie niet. Dat wordt elke keer weer verteld op verschillende sites, en artikelen. Wel Planck en Hershel staan in het tweede L punt. Dat is vanuit de aarde gezien precies in de schaduw van de Zon. Stel nu dat het L2 punt een stabiel punt zou zijn. Dat zou niet alleen betekenen dat deze satellieten eventueel zouden kunnen botsen met enige Trojanen, maar het gruis en gassen wat dus ook in een stabiel evenwicht bevindt lijkt mij heel schadelijk voor de instrumenten. Om van de hoofdspiegel nog maar te zwijgen.

  groeten Rein Kuijper

 2. Is L2 echt geen stabiel punt? Waarom sturen ze daar dan satellieten heen, als ze daar het risico lopen om door instabiliteit in botsing met gruis te komen? Het is overigens zo dat satellieten als Planck en Herschel zich niet precies in L2 bevinden, maar er rondjes omheen draaien. L2 ligt namelijk precies in de schaduwkegel van de aarde en daar zouden de zonnepanelen van die sondes geen zonlicht kunnen opvangen. Vandaar die baantjes óm L2 heen, waar wel een zonnetje zichtbaar is.

 3. Volgens mij is L2 instabiel. Maar door middel van kleine stuurraketten kun je in elk geval een kunstmatig evenwicht bereiken. Dan blijven ze in elk geval in L2. Dat van die rondjes heb ik inderdaad verwaarloosd, maar ik hield het even simpel. Ze moeten toch stroom hebben, dus eventjes de zon meepikken.

  Maar ik ga toch uitzoeken of L2 echt instabiel is.

  groeten Rein Kuijper

 4. Ik heb het even uitgezocht. De L1, L2 en L3 punten zijn "stabiel" in de zin dat een satelliet in bv L2 wel een naar binnen gerichte kracht ondervind in de richting loodrecht op de verbindingslijn planeet/zon. Maar langs de verbindingslijn is dat niet zo. De kleinste verandering geeft meteen een kracht richting planeet of zon.

  De L4 en L5 punten zijn echter wel stabiel. Ik had het dus niet goed, maar wel een beetje. Achteraf wist ik het ook wel, maar domweg vergeten.

  groeten Rein Kuijper

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.