22 juli 2018

Hoe slijp je een telescoopspiegel?

Gemak dient de mensch zeggen ze wel eens en daarom stappen de meesten naar zaken als Ganymedes of Robtics om een kant en klare telescoop aan te schaffen en die thuis out-of-the-box te gebruiken. Je zou ’t bijna vergeten, maar er zijn nog altijd genoeg mensen die helemaal niets van zo’n fabrieksproduct moeten hebben en die zelf een telescoop bouwen. Voor spiegelkijkers zoals een Newtontelescoop of een Dobson is de spiegel het meest essenti

Reacties

  1. Eh….hartstikke boeiend maar tevens ook wel een beetje vreemd afwijkend van de manier van werken die ik in een paar boekwerken heb staan afkomstig uit de goede ouwe tijd van de jaren 60 en 70 toen inderdaad DE manier om aan betaalbare spiegel van enig formaat te komen was om deze zelf te slijpen. Ik heb die boekenwerken hoe zelf een spiegel te slijpen toendertijd werkeijk "gevreten" en toch is het er vreemd genoeg nooit van gekomen…..Mijn 11,5 cm Newtonnetje die ik ergens begin jaren 70 heb gekregen heeft mij heel tevreden de jaren 80 ingeloodst…..en toen aan het eind van deze periode en begin jaren 90 de "goedkope kant en klare" spiegels op de markt kwamen…..was de noodzaak van het zelf slijpen eigenlijk simpelweg verdwenen. Het op de markt komen van grote goedkope kant en klare kwaliteitsspiegels zorgde er in feite voor dat de "Dobson-revolutie" in alle hevigheid kon ontketenen…….knalgoede spiegels van 15 tot zelfs eerder ongehoorde formaten van 40 cm en groter konden opeens voor een relatief "prikkie" (in vergelijking met het prijsniveau in de jaren 60 en 70 voor dit soort objectieven) worden aangeschaft……En met wat Multiplex, teflon, formica en het Dobson-handboek "The Dobsonian telescope" van David Kriege op de keukentafel kon je met een beetje mazzel en handigheid in een week tijd een hoogkwalitatieve superhanteerbare draagbare 30 cm monstertelescoop in elkaar "plakken", waar je 10 jaar daarvoor niet eens over durfde te dromen zonder nachtmerries te krijgen over "aanstaande bankroeten wegens aanschaf van astronomische apparatuur". Op die manier heb ik kans gezien om in een week tijd, vlak voor een astrovakantie, een 25 cm Dobson in elkaar te sleutelen…..spiegeltje kopen voor een paar honderd gulden pieken en klussen maar……EN TOCH….blijft bij mij nog steeds dat gevoel maar "zagen en knagen"dat je pas een telescoop ECHT helemaal zelf gemaakt hebt als je ook de spiegel zelf hebt geslepen……en als ik dit filmpie dan weer aanschouw dan denk ik weer: Hmmm, als ik voor Dobson nummer vier…..een 40 cm joekel bijvoorbeeld…..nu eens zelf dat stukkie glas onderin de pijp eens ga doen??? Of toch maar met een paar euro'tjes weer heel laf een trippie maken naar "meneer Robtics"….dilema's..dilema's..dilema's…..

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.