20 juli 2018

Baanvariatie ‘zichtbare’ exoplaneet wijst op onzichtbare compagnon

Impressie van het systeem rondom Kepler-19

Men wist al dat rondom Kepler-19 – een op de zon lijkende ster, 650 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Lier – een exoplaneet draait, Kepler-19b genaamd. Met de Kepler ruimtetelescoop wordt die ster al een poos in de gaten gehouden en periodieke dipjes in z’n helderheid wezen er op dat er vanaf de aarde gezien af en toe een planeet precies voorlangs trekt. Uit de precieze gegevens van zo’n transitie konden de sterrenkundigen afleiden dat er iedere negen dagen en zeven uur een planeet van twee keer de afmeting van de aarde om de ster draait. Kepler-19b staat 13,5 miljoen km van de ster en z’n oppervlaktetemperatuur is pakweg 480

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.