15 juli 2018

De Lunar Lander: Europa heeft de maan in het vizier

De Europese Lunar Lander

Meer dan 42 jaar geleden landden de eerste mensen op de maan, maar onze natuurlijke satelliet is in veel opzichten nog steeds een raadsel. ESA wil met een onbemande maanlander onder meer uitzoeken of en hoe we op de maan water kunnen vinden. Europa werkt momenteel aan de technologie voor een Lunar Lander, een missie die latere vluchten van mensen naar de maan moet voorbereiden. ‘Onze ambitie is om ooit een Europese astronaut op de maan te laten werken’. Dat zegt Bruno Gardini van ESA, die al sinds 2005 bij het project betrokken is. ‘Deze missie zal Europa de nodige technologie bezorgen om in de toekomst op andere hemellichamen te kunnen landen’, aldus Gardini over de onbemande maanlander. Die zou in 2018 gelanceerd worden en autonoom een precisielanding moeten uitvoeren nabij de zuidpool van de maan. Daar is de kans het grootst dat we nieuwe inzichten in de maan krijgen. En er zijn bovendien lange en continue perioden van zonlicht, zodat de lander beroep kan doen op zonne-energie. Kernwoorden bij de wetenschappelijke experimenten van de missie zijn: straling, stof, habitats en ‘vluchtige substanties’. Ze hebben allemaal te maken met de unieke omstandigheden die op de maan heersen. Die ‘vluchtige substanties’

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.