20 juli 2018

Tweede superaarde gevonden binnen bewoonbare zone: HD 85512b


We hadden al de exoplaneet Gliese 581d1, een soort van ‘superaarde’, die zich in de bewoonbare zone rondom de rode dwergster Gliese 581 bevindt. Nu is daar een tweede superaarde bijgekomen: in de oogst van vijftig pas ontdekte exoplaneten bevindt zich

Noten
  1. De derde exoplaneet die om de rode dwerg Gliese 581 cirkelt en die zich bevindt in de bewoonbare zone van de ster, de zone waarbinnen water vloeibaar kan zijn. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal, ongeveer op 20,4 lichtjaren van de Aarde verwijderd. Gliese 581 d is ongeveer acht keer zo zwaar als de aarde en draait met een omlooptijd van 84 dagen om de dwergster. We hadden een paar jaar terug ook nog Gliese 581g, maar die blijkt achteraf toch niet te bestaan. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.