17 juli 2018

Aha, zo zag Big Bird, de KH-9 Hexagon spionagesatelliet, er dus uit


Gisteren werden in het Smithsonian National Air & Space Museum op Dulles Airport in Virginia drie satellieten tentoongesteld, die meer dan 25 jaar topgeheim waren: de KH-7 GAMBIT, KH-8 GAMBIT 3 en de KH-9 HEXAGON spionagesatellieten. Gigantische satellieten van wel 18 meter lengte en 13.000 kg gewicht, die gedurende de Koude Oorlog werden gebruikt om de vijand – toen nog de Sovjet-Unie – in de gaten te houden. Het waren zogenaamde Reconnaissance satellieten, die ook wel Big Birds werden genoemd en die volgestouwd waren met uiterst gevoelige en krachtige camera’s en telescopen, waarmee men in staat was om voorwerpen van wel 60 tot 100 cm diameter op de grond te zien, zowel in zichtbaar licht als in het infrarood. Tussen 1971 en 1986 werden wel 20 KH-9 Hexagon satellieten gelanceerd, waarvan er eentje mislukte doordat bij een lancering de Titan-draagraket explodeerde en de satelliet verloren ging. In die periode had je nog geen digitale camera’s en de Big Birds hadden bijna 100 km hooggevoelige film (!) aan boord. Iedere satelliet functioneerde 124 dagen en in die periode werd vier keer een deel van die film met een parachute naar beneden gedropt, die tijdens de landing werden gegrepen door een luchtmachttoestel en vervolgens werden gezonden naar het Foto Interpretatie Centrum,

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.