28 maart 2024

Komeet Garradd (C/2009 P1) wordt steeds beter zichtbaar

Credit: André van der Hoeven

Credit: Sky & Telescope.

Komeet C/2009 P1 (Garrad) – ontdekt door de Australische sterrenkundige Gordon Garrad – begint steeds beter zichtbaar te worden. Met een helderheid van ongeveer 7m is hij al in een verrekijker of kleine telescoop zichtbaar en je kan ‘m zien in het sterrenbeeld Hercules, aan de avondhemel boven de zuidwestelijke horizon. Hierboven zie je een recente foto van komeet Garrad, gemaakt door André van der Hoeven vanuit Hendrik-Ido-Ambacht. Het is een erg grote komeet, maar omdat ‘ie zo ver weg staat (en helaas blijft) is ‘ie toch niet zonder hulpmiddelen te zien. Bij z’n perihelium op 23 december a.s. staat ‘ie 1,55 Astronomische Eenheid van de zon, dus anderhalf keer de afstand aarde-zon en op 23 maart 2012 – als komeet Garradd het dichtste bij de aarde staat – is z’n afstand nog altijd 1,27 AE, da’s bijna 190 miljoen km. Hieronder heb ik een zoekkaartje van de komeet, welke de positie tot en met 7 oktober 2011  laat zien.

En hier is een zoekkaartje voor de periode erna, lopend van oktober tot februari 2012. Men denkt dat de komeet dan – februari volgend jaar dus  – van magnitude zes of zeven zal zijn.

Credit: Sky & Telescope.

Bron: Zenit, september 2011 blz. 416 en 417 + Sky & Telescope.

Share

Comments

  1. Helaas afgelopen zaterdag een poging gewaagd vanuit Zwijndrecht met een 16*70 Fujinon. Bij een grensmagnitude van 3 was echt niets te zien. De verwachting dat deze makkelijk zichtbaar is klopt effe dus niet!

    Gegroet.

    Wilhelmus

  2. Volgende keer beter, Wilhelmus. Eh… Wilhelmus Bijlus?

  3. Wilhelmus van nassauebijlus voor jouw!

  4. Aha, welkom hoogheid. Doe de groeten aan Trix eh… Inge. 🙂

  5. He he eindelijk dan toch first light, komeet Garradd zichtbaar als een klein watje tussen de sterren.

    Wilhelmus.

    Enne de groeten terug van truus,eh trixi!

Speak Your Mind

*