20 juli 2018

Chinees ruimtestation Tiangong-1 (‘Hemels Paleis’) klaar voor lancering

Impressie van Tiangong-1 (l). Rechts een naderende Shenzhou-capsule

Hij staat al helemaal in de startblokken van het Jiuquan Lanceercentrum in de chinese provincie Gansu, de Tiangong-1, Mandarijn Chinees voor ‘Hemels Paleis’. Gedragen door een Lange Mars-2F/G raket moet de 8 ton zware Tiangong-1 deze week worden gelanceerd. Het ‘lanceervenster’ is vandaag begonnen en loopt door tot en met vrijdag 30 september. Met de lancering zal China de derde natie zijn die zelfstandig een ruimtestation omhoog brengen, na de Verenigde Staten (Skylab) en Rusland (MIR). Ja, je hebt ook het ISS, vijftig keer zo zwaar als de Tiangong-1, maar da’s het product van een internationale samenwerking. Een echt ruimtestation zal de Tiangon-1 overigens niet zijn, want daar is het te klein voor. Het is meer vergelijkbaar met een ruimtelab, zoals SpaceLab dat ooit met de Space Shuttle meereisde. De bedoeling is dat de Tiangon-1 twee jaar in een baan om de aarde zal draaien en dat later dit jaar de onbemande Shenzhou-8 automatisch zal vastkoppelen. Volgend jaar zal de Shenzhou-9 met drie ‘taikonauten’ aan boord afreizen naar het station en daar zullen de Chinese ruimtevaarders tussen de 10 tot 20 dagen leven en experimenten uitvoeren. Tenslotte volgt nog een reis met de Shenzhou-10, dit keer twee mannelijke taikonauten

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.