22 juli 2018

Massieve sterren in NGC 281, alias de Pacman Nevel


9200 lichtjaren verwijderd van de aarde in het sterrenbeeld Cassiopeia ligt NGC 281, een groepje massieve jonge sterren, elk minstens acht zonmassa’s zwaar, die omgeven zijn door wolken vol met gas en stof. Die afstand is voor sterrenkundigen relatief dichtbij en omdat de cluster zo’n 1000 lichtjaar boven het vlak van de Melkweg ligt zijn er weinig tussenliggende interstellaire stofwolken, die het zicht op NGC 281 verhinderen. Vandaar dat NGC 281 – die vanwege z’n uiterlijk ook wel de Pacman Nevel wordt genoemd, eh… vraag mij niet waarom – voor sterrenkundigen een ideaal object is om te kijken hoe dergelijke clusters ontstaan en evolueren en welke invloed ze hebben op hun omgeving. Ja ja ik weet het, eerst de Gebakken Einevel en nou weer de Pacman Nevel, zucht… De foto hierboven is een mix van r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.