21 mei 2018

Wat weten we eigenlijk niet van zwart gat Cygnus X-1?

Cygnus X-1, links in dat kleine vierkantje, rechts een impressie

Hij wordt ook wel zwart gat nummer 1 genoemd, het allereerste object aan de hemel dat ontmaskerd werd als zwart gat: Cygnus X-1 in het sterrenbeeld Zwaan. In 1971 werd met behulp van de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) radiostraling afkomstig van Cygnus X-1 ontdekt. Toen werd duidelijk dat Cygnus X-1 eigenlijk een dubbelster is: de zichtbare component is de zeer zware, blauwe ster AGK2 +35 1910, ook wel HDE 226868 genoemd. De andere, niet zichtbare component, is een stellair zwart gat, eentje die ontstaan is nadat de kern van een zware ster na een supernova-explosie ineen klapte. Onlangs zijn sterrenkundigen er in geslaagd om met een bataljon aan r

Laat wat van je horen

*