28 maart 2024

ISS-astronauten veilig geland in Kazachstan

Mike Fossum, Sergei Volkov en Satoshi Furukawa. Credit: NASA

Vannacht om 02.26 uur Nederlandse tijd zijn drie astronauten, die bijna zes maanden in het internationale ruimtestation ISS hebben gebivakkeerd, teruggekeerd naar de aarde. Hun Sojoez-TMA-02M capsule landde op dat moment in de steppe van Kazachstan. Het gaat om de leden van ISS-expeditie 29, commandant Mike Fossum en flight engineers Satoshi Furukawa en Sergei Volkov. Eh… flight engineers, is daar een goed Nederlands woord voor? Vast wel. Het drietal heeft 167 dagen in de ruimte doorgebracht, waarvan 165 dagen in het ISS. In datzelfde ruimtestation verblijven nu Dan Burbank, Anatoly Ivanishin en Anton Shkaplerov, zijnde expeditie 30. Opperbaas daar is Burbank. Op 23 december a.s. krijgen ze gezelschap van Don Pettit, Andre Kuipers en Oleg Kononenko, die 2 dagen daarvoor vertrokken zijn. Hieronder de beelden van de terugreis van Fossum, Furukawa en Volkov, voor een deel gefilmd vanuit het ISS. 😯 Je ziet het trio ook op de foto hierboven. Na de landing zijn ze niet in staat te lopen, want in de gewichtsloze toestand van het ISS zijn hun spieren dusdanig verslapt dat ze daarvoor niet sterk genoeg zijn.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    flight engineer? Wat dacht je van boordwerktuigkundige! Ofwel "techneuten" die verstand hebben van ruimtevaartuigen en bijvoorbeeld ook, om eens wat te noemen, van "prise as toplagers"!….enne….een prise as toplager is weer een piepklein maar wel tamelijk essentieel onderdeeltje ergens diep weggestopt in koppelingsspelonken mijner bejaarde 2CV'tje welke afgelopen zaterdag de euvele moed had om (na 42 jaar, dus wat loop ik te klagen!!) ergens op de snelweg richting Den bosch naar de kloten te gaan. Gelukkig is 2CV-techniek net zo "no nonsense basic" als die van de, ook alweer een zo'n dikke 50 jaar oude, Soyuz en dus is het verhelpen van dit mankementje voor deze "2CV flight engineer" net zo "makkelijk"…..Blokje eruit, nieuw lagertje (6 euro!) plaatsen, blokje erin…als het oplappen van een Soyuz draagraket is voor mijn collega raket flight engineers uit Rusland!!

  2. Ja inderdaad, 'boordwerktuigkundige'. Tien punten voor de heer Brandt, die het goed had. Ik dacht even kijken wie het als eerste weet. 😉

Speak Your Mind

*