16 juli 2018

Wat is er allemaal te zien in december 2011?

Hier weer de maandelijkse video, waarin je kan zien wat er allemaal voor interessants staat te gebeuren. Dit keer over de maand december 2011. Daarin o.a. aandacht voor de planeten Jupiter en Venus (’s avonds) en Mars en Saturnus (’s ochtends). Ook wordt gekeken naar enkele sterrenbeelden, zoals Perseus en Cassiopeia, met enkele interessante objecten daarin, zoals de dubbelster Eta Cassiopeiae en de bekende dubbele open sterrenhoop. Ook aandacht voor de meteorenzwerm van de Geminiden, die met name op 13 en 14 december te zien zullen zijn. Als je wilt weten wat er allemaal voor interessants gezegd wordt in de video dan vindt je hier het transcript.

:bron: Bron: Hubblesite.

Reacties

 1. Jan (H) zegt:

  Helaas weer niet te zien in Windows Explorer 8.

  Gelukkig heb ik ook nog Google Chrome. Daar is het wel mee te bekijken.

 2. Ik weet het. Probleem is telkens dat de video eerst verschijnt op de site van Hubble en dat de code een format heeft dat kennelijk niet in alle browsers zichtbaar is. Pas enkele dagen later komt ook een YouTube versie beschikbaar en die is overal te zien. Kortom, zodra die laatste versie er is ga ik de code aanpassen. Ga zo meteen gelijk checken of 'ie er al is. Update: En ja hoor, de YouTube versie is er. Heb 'm zojuist vernieuwd.

 3. Jan Brandt zegt:

  Ja….maarre….laten we toch vooral NIET vergeten dat er behalve aan de..eh…"gewone hemel" ook aan de "kwelbuis-hemel" ..eh… TV dus…. één en ander aan spannends te zien is….want vanavond maakt, Jonathan Hall, onze zeer gewaardeerde longtime friend and astro-collegue from Bath (Engeland) zijn televisie-debuut in het fameuze BBC programma "The sky at night", jawel!! Deze aflevering van The sky at night, met na meer dan vijftig (!!!) jaar nog steeds sir Patrick Moore stevig aan het roer, gaat o.a. over het leven en werk van William en Caroline Herschel. Vanuit zijn huis in Bath (wat nu dus een heel fraai museum is waar vriendje Jonno een zeer aktief vrijwilliger is) hebben broer en zus Herschel o.a. de gronslag gelegd voor de NGC-catalogus van deep-sky objecten. De NGC-catalogus (The new general catalogue met nu zo'n dikke 10 000 deep sky objecten) is de glorieuze, vele malen grotere, "opvolger" van de Messier catalogus (110 objecten)….EN….laten we ook effe niet vergeten dat hij vanuit de tuin van datzelfde huis in Bath ook de planeet Uranus heeft ontdekt! Nu is, vind ik, The sky at night met Patrick Moore een fantastisch instituut met slechts één tamelijk nadelig nadeeltje en dat is dat het uitzendtijdstip…eh….laten we het maar omschrijven met de kreet " wel zeer astronomisch verantwoord is"….en dus " for die-hards only"….en wel vanavond om, volgens de gids, 00 40 uur op BBC 1. Ik ga in elk geval kijken en anders is er nog 'de video"!!

  • @Jan Brandt, Ik heb er zojuist een blogje aan gewijd. Ik heb m'n recorder ingesteld. Morgen mag ik de Rotterdamsche burgers weer nederig dienen, dus de wekker gaat hier al om zesch uren des morgens, bij het kriecken van den dag.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.