30 september 2016

“Kerst-komeet” Lovejoy blijft verbazen


Kijk nou toch eens naar deze prachtige foto van de komeet Lovejoy, laag aan de hemel staand met z’n twee staarten, links de maan en in het midden de Melkweg. Helaas voor ons is dit tafereel alleen in de zuidelijke regionen van onze aardkloot zichtbaar, dus om dit te kunnen bewonderen moet je even een ticket richting Australië regelen. Of Chili, waar deze foto op 22 december j.l. gemaakt is. Rechts van de komeet – die een wonderbaarlijke opstanding meemaakt na z’n scheervlucht over het oppervlak van de zon – zie je één van de koepels van de Very Large Telescope (VLT) op de berg Cerro Paranal in de Atacama woestijn in Chili, net op het moment dat ‘ie á la star wars een laserstraal omhoog schiet om de onrust in de atmosfeer te meten, een techniek die wordt toegepast in de adaptieve optiek, waarbij ze bij het maken van foto’s rekening met die onrust kunnen houden. Een grote versie van de foto hierboven is hier te bewonderen. :bron: Bron: Bad Astronomy.

Share

Reacties

  1. Harrie Reulink zegt:

    Hallo, Heb geen vlucht naar Australie gemaakt, maar waarschijnlijk net24 December om 18.00 uur boven ulft in Nederland gezien.

    Was echt goed te zien met een mooie vuurstaart .

  2. Klopt het tijdstip van 18.00 uur wel? Iedereen heeft rond 17.26 uur een vuurbol gezien, dus een half uurtje eerder. Dat blijkt een deel van de Sojoez te zijn geweest,. waarmee André Kuipers naar het ISS is gebracht en die neerkwam en verbrandde in de dampkring boven West-Europa.

Laat wat van je horen

*