28 maart 2024

Tweelingsonde GRAIL draait nu in baan om de maan

Impressie van GRAIL-B bij de maan. Credit: NASA/JPL.

De NASA heeft bevestigd dat ook de tweede Gravity Recovery And Interior Laboratory (GRAIL) sonde in een baan om de maan is gebracht. Nadat eerder al gemeld was dat GRAIL-A in z’n baan om de maan was terechtgekomen, blijkt nu ook GRAIL-B dat te hebben gedaan. Dat gebeurde om precies te zijn op Nieuwjaardag om 23.43 uur Nederlandse tijd. Beide sondes draaien in een elliptische baan die hun over de polen van de maan brengt en die in hoogte varieert tussen 90 kilometer en 8.363 kilometer boven het maanoppervlak. Eén omwenteling om de maan duurt 11,5 uren. Komende weken wordt met correcties de baan gereduceerd tot een bijna cirkelvormige baan, waarna de omwenteling maar twee uur duurt en de hoogte slechts 55 km is. Vanaf maart 2012 begint het onderzoek van de GRAIL-sondes aan het zwaartekrachtsveld van de maan. Bron: NASA.

 

Share

Comments

  1. hmm dat is dus wat ik since 1 Januari dus zie naast de maan, het is een soort van ster maar heel fel terwijl de lucht gewoon helemaal leeg is, maar dat verklaart nog niet waarom er ook een tweede is als je omdraait en dan ook omhoog kijkt

  2. Nee, wat je naast de maan ziet is de planeet Jupiter. Beide GRAIL-sondes zijn te klein om vanaf de aarde met het blote oog te zien.

  3. Saai wat is dit?

    Waarom het niet mogelijk zou zijn het ISS vanuit Australië te

  4. zien* ?

    Wij moeten het voor school doen 🙂 Kan iemand ons helpen ?

    XXXX

  5. Nou Sasa, Pim kan je niet helpen, maar ik wel hoor. Het ISS is ook vanuit Australië op geregelde tijden te zien. Log in op http://www.heavens-above.com/ en geef daar je locatie aan. Vervolgens kan je in het hoofdmenu kiezen voor de komende passages van het ISS (en van vele andere heldere satellieten), die vanuit de opgegeven locatie zichtbaar zijn. Succes er mee in het verre Australië.

Speak Your Mind

*