15 juli 2018

Zon produceert grootste zonnevlam tot nu toe: een X1,7 joekel


De zon heeft gisteren – vrijdag 27 januari 2012 – om 19.37 uur Nederlandse tijd vanuit de actieve zonnevlek 1402 een joekel van een zonnevlam uitgestoten, eentje uit de hoogste X-klasse. De zonnevlam had een sterkte van X1,7 en hij kwam uit de zonnevlek die afgelopen maandag ook al een grote M9 zonnevlam produceerde. De zonnevlek bevindt zich aan de rand van de zon en daarom is de Coronal Mass Ejection – de uitgestoten hoeveelheid geladen deeltjes, meest protonen – niet direct naar de aarde onderweg. Een deel van de plasmawolk zou via een omweg toch bij de aarde kunnen belanden, maar dat zal geen grote magnetische storm opleveren, hooguit een minimaal ‘S1-briesje’. Hieronder beelden van de X1,7 vlam, gemaakt met NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO).

De grootte van zonnevlammen

Net zoals de kracht van aardbevingen wordt gemeten met de schaal van Richter, zo wordt de intensiteit van zonnevlammen ook uitgedrukt met

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.