28 maart 2024

Twee nieuwe Jupitermanen ontdekt

Twee opnames van het maantje S/2011 J2, in het groene venster (Credit: Magellan Telescopes, Las Campanas Observatory in Chili)

Astronomen hebben twee nieuwe manen van Jupiter ontdekt. Het totale aantal manen in de Jupiterfamilie staat hiermee op 66. De maantjes zijn zeer klein, slechts een kilometer in doorsnee. In tegenstelling tot de vier grote “Galileïsche” manen van Jupiter, zijn de nieuwe maantjes lichtzwak en draaien ze op grote afstand rond de planeet: ze doen respectievelijk 580 en 726 dagen over een rondje Jupiter.De maantjes, de voorlopig door het leven gaan als S/2011 J1 en S/2011 J2, behoren tot de zogenaamde retrograde zwerm, een verzameling kleine maantjes die in een “retrograde” omloopbaan rond Jupiter draaien, oftewel in tegengestelde richting t.o.v. de rotatie van de planeet. Inclusief de twee nieuwe leden, bevat deze zwerm nu 52 maantjes, die vrijwel allemaal heel klein van stuk zijn.Er worden regelmatig nieuwe maantjes van Jupiter ontdekt. Wetenschappers vermoeden dat in totaal wel 100 maantjes tot deze “retrograde zwerm” behoren – waarvan we bijna de helft dus nog moeten ontdekken. De meeste retrograde manen (inclusief de twee nieuwe) worden ook geclassificeerd als “onregelmatige manen”. Dat zijn manen die ver van de planeet draaien, in bizarre excentrische omloopbanen. Het zijn deze omloopbanen die ervoor zorgen dat de onregelmatige manen waarschijnlijk NIET samen met de planeet zijn ontstaan, maar oorspronkelijk asteroïden en/of kometen zijn geweest, die in een later stadium zijn “ingevangen” door Jupiter. Bron: National Geographic.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Overigens zitten er wel haken en ogen aan de gebruikelijke verklaring voor de herkomst van onregelmatige manen. Simulaties laten namelijk zien dat Jupiter niet "zomaar" asteroiden en/of kometen kan invangen. Hiervoor moeten deze wel eerst flink afgeremd worden. Vandaag de dag gebeurt dat niet gemakkelijk, maar in het vroege zonnestelsel mogelijk wel. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat Jupiter vlak na zijn ontstaan veel groter moet zijn geweest dan vandaag de dag het geval is. Sommige theorieen over de planeetvorming stellen dat de reuzenplaneten langzaam samengetrokken zijn tot hun huidige vorm. Andere theorieen voorspellen juist een zeer snelle vorming van de reuzenplaneten – mogelijk te snel om massaal puin in een omloopbaan te krijgen.

Speak Your Mind

*