28 maart 2024

The distribution of interplanetary dust between 0.96 and 1.04 AU as inferred from impacts on the STEREO spacecraft observed by the Heliospheric Imagers

Credit: Zooniverse

Nee, niet schrikken vanwege die titel. Ik ga niet over op zuiver wetenschappelijke artikelen, afschrikwekkend vol met formules en abracadabra. Ik noem de titel slechts omdat ik afgelopen weekend sprak met één van de auteurs van het wetenschappelijke artikel dat deze titel draagt: Elisabeth Baeten. Op de Galaxy Zoo is ze beter bekend als ElisabethB en ze is daar één van de ruim honderdvijftigduizend (!) vrijwilligers, die bijdragen aan het onderzoek dat daar gedaan wordt. Net als ik was Els één van de aanwezigen op AstroFest 2012 in London en ik ken haar al een paar jaar via de Galaxy Zoo. Eén van de deelprojecten van de Zooniverse – waar de Galaxy Zoo toe behoort – is de Solar Stormwatch. Daarbij wordt het grote publiek ingeschakeld om de massa aan gegevens die door de twee STEREO-satellieten dagelijks van de zon wordt verzameld te analyseren en uit te pluizen, bedoeld om de invloed van de zon op de aarde te bestuderen en beter om te gaan met de gevaren die de straling van de zon kan bieden. Op de AstroFest zaterdagmorgen was Hanny van Arkel één van de sprekers en zij is als ontdekster van Hanny’s Voorwerp één van de auteurs van vijf wetenschappelijke artikelen daarover. Die eer om co-auteur te zijn van een wetenschappelijk artikel vanwege je betrokkenheid bij een project van de Zooniverse is ook Els ten deel gevallen. Zij deed als vrijwilliger – niet-professioneel – mee met de Solar Stormwatch en de grote inzet die zij daarbij toonde zorgde er voor dat de betrokken onderzoekers haar vroegen om mee te doen aan het artikel. In het artikel staat ze te boek als van de Zooniverse, c/o Astrophysics Department, University of Oxford, UK. Ze is uiteraard erg in haar nopjes, want het overkomt niet iedereen om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan onderzoek en dan als auteur vermeld te worden. Dat komt er dan als volgt uit te zien:

Credit: Zooniverse

Els houdt zich overigens niet alleen met zonnestormen bezig, want eerder schreef ik ook al over haar onderzoek aan de zogenaamde Green Peas, een bepaalde klasse van jonge, ronde, groengekleurde sterrenstelsels die ook dankzij de Galaxy Zoo bekendheid kregen.

Share

Comments

  1. Leuk om te zien dat deze projecten zulke resultaten opleveren. Toevallig dat vandaag een paper op arXiv verscheen over projecten als Zooniverse: "Citizen Science: Contributions to Astronomy Research":

    http://arxiv.org/abs/1202.2577

  2. Ah, interessant artikel. Eén van de auteurs daarvan is Chris Lintott, een drijvende kracht achter de Zooniverse. Bedankt voor de link.

  3. Jan Brandt zegt

    Ach…ach…ach, Arie, wat hebben wij, twee zielige sterrenwichelaars uit dordt, toch een mooi leven tussen al….eh…. die "sterren"…We hebben er zelfs een pilsje/ijsthee mee mogen drinken in The Devonshire Arms…..zucht………Ha..ha…!!!

Speak Your Mind

*