22 juli 2018

Nieuwe Hubble-opnamen bevestigen de ‘onverklaarde’ donkere kern van Abell 520

De cluster van sterrenstelsels Abell 520

Nieuwe resultaten met de Hubble Ruimtetelescoop hebben bevestigd dat de donkere kern van de gigantische cluster van botsende sterrenstelsels Abell 520 inderdaad bestaat uit donkere materie. De cluster blijft daarmee een buitenbeetje. In soortgelijke kosmische schrootwolken blijven gewone materie (gas en sterren) en donkere materie in elkaars nabijheid, ook na een zware botsing. Het onderzoeksteam, met onder anderen Henk Hoekstra van de Universiteit Leiden, presenteert het resultaat vandaag in The Astrophysical Journal. In 2007 werd de donkere kern van Abell 520 voor het eerst afgeleid door opnamen met NASA

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.