21 oktober 2017

Een intiem onderonsje tussen sterrenstelsels

[caption id=”attachment_26781″ align=”alignleft” width=”200″ caption=”Deze nieuwe opname, gemaakt met de VLT Survey Telescope (VLT), toont een grote vari

Reacties

  1. Olaf van Kooten zegt:

    Wel vreemd dat een cluster op 500 miljoen lichtjaar nog zo "jeugdig" is. Ik bedoel, we zien de cluster zoals de 500 miljoen jaar geleden was, en dat is op kosmische schaal "gisteren". Hoe kan het dan, dat de vele spiraalstelsels in de cluster niet eerder met elkaar geinteracteerd hebben, waardoor er geen elliptische reuzenstelsels zijn ontstaan?

  2. Er wordt ook gesteld dat de Herculescluster afwijkt van de andere clusters, dat inderdaad grote reusachtige ellipsstelsels in de kern ontbreken. Kennelijk oogt 'ie niet alleen jeugdig, maar is het ook echt een jonge cluster, die gewoon nog niet de tijd heeft gehad om tot volwassenheid te komen en via botsingen te komen tot enkele centrale ellipsstelsels.

  3. Olaf van Kooten zegt:

    Hmmm….dat betekent dan dat de stelsels in de Herculescluster op zich laat ontstaan zijn. Da's toch ook vreemd? Hoe kan een hele clusters veel later ontstaan zijn dan overige clusters? Of is er in de regio van de ruimte waarin de Herculescluster zich bevindt iets vreemds aan de hand? Lagere gasdichtheid ofzo, of minder donkere materie? Het blijft vreemd, maar wel fascinerend!

Laat wat van je horen

*