17 juli 2018

Hubble vindt quasars die als zwaartekrachtslens dienen


Met behulp van de Hubble ruimtetelescoop hebben sterrenkundigen drie ver verwijderde quasars gevonden, die optreden als zogenaamde zwaartekrachtslenzen, waarbij de massa van de quasar het licht van nog verder verwijderde sterrenstelsels versterkt en kromt – een door Einstein voorspelt verschijnsel. Quasars zijn de heldere kernen van sterrenstelsels, die aangedreven worden door een actief en supermassief zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel. Vaak zien we van quasars alleen de heldere kern en is de rest van het stelsel door de afstand niet zichtbaar. Op zoek naar ‘quasarlenzen’ dook een team sterrenkundigen onder leiding van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.