20 juli 2018

Reuzen en superreuzen afgevallen als oorzaak type Ia supernovae


Twee teams van sterrenkundigen zijn er in geslaagd meer te weten te komen over de identiteit van de ster die er voor zorgt dat een witte dwerg explodeert als type Ia supernova.

Reacties

  1. Olaf van Kooten zegt:

    Maar waarom kunnen witte dwergen supernova gaan als ze materie stelen van zonachtige sterren, en niet van reuzen? Iedere zonachtige ster wordt toch ooit een reus? Of hebben alle witte dwergen die supernova kunnen gaan, dat al gedaan voordat de zonachtige ster de kans krijgt om een reus te worden?

  2. Het zal allemaal sterk afhangen van de afstand tussen beide componenten van een dubbelstersysteem en van hun massa. De omstandigheden moeten goed genoeg zijn om zogenaamde Rochelobs te doen ontstaan, zodat massaoverdracht van de ene ster op de andere plaats vind. Kennelijk werkt dat met zonachtige sterren beter dan met (super-)reuzen. Vraag mij niet waarom.

  3. Het is jammer dat de studie over die 53 Type Ia SNe achter een pay-wall zit… 🙁 Wat op te maken is uit de studies over SN2011fe is dat de accretiesnelheid binnen een zeker bereik moet vallen. Als de accretiesnelheid te laag is dan stoten nova erupties materiaal weg, als de accretiesnelheid te hoog is dan wordt teveel massa weggeblazen door winden en kan de Chandrasekhar-limiet ook niet worden bereikt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.