22 juli 2018

Subaru ontdekt smaragdvormig dwergsterrenstelsel

Het smaragdvormige dwergstelsel LEDA 074886

Je hebt diamanten die als een smaragd geslepen zijn, zo’n rechthoekige trappenslijpsel. Sterrenkundigen hebben iets bijzonders ontdekt: een dwergsterrenstelsel in het sterrenbeeld Eridanus dat ook zo’n vorm als een smaragd heeft. Een internationaal team van sterrenkundigen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Finland onderzocht in eerste instantie bolvormige sterrenhopen rondom een ander sterrenstelsel in Eridanus, NGC 1407, 700 miljoen jaar van ons verwijderd. Dat deden ze met de

Reacties

  1. Olaf van Kooten zegt:

    Ha, dwergspiraalstelsels! Mogelijk de meest zeldzame categorie van sterrenstelsels. Dit komt vooral omdat dwergspiraalstelsels erg gemakkelijk verstoord kunnen worden, waardoor de structuur uiteen valt. Kijk maar naar de Magelhaanse Wolken: dat zijn waarschijnlijk ooit dwergspiraalstelsels geweest (de GMC heeft nog steeds een centrale balk).

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.