29 maart 2024

ATV-3 Edoardo Amaldi in de ruimte: bekijk ’t effe!

ATV-3 door Marco Langbroek. Credit: Marco Langbroek.

Gisterochtend is het derde Automated Transport Vehicle gelanceerd, het onbemande bevoorradingsruimteschip, dat het ISS moet voorzien van de broodnodige lading, zoals tandenborstels en legosteentjes. Da’s de ATV-3 Edoardo Amaldi. Nou weet heel Nederland inmiddels wel dat André Kuipers aan boord van dat ISS is en iedereen heeft afgelopen maanden wel een keertje gezwaaid naar het met regelmaat overvliegende internationale ruimteschip. Wellicht minder bekend zal zijn dat je die ATV-3 óók kunt zien overvliegen. Zo zag deze ochtend ergens om 5.54 uur Marco Langbroek vanuit Leiden de ATV-3 overvliegen en dat heeft ‘ie gefotografeerd – zoals je hiernaast kunt zien – én gefilmd. Als je naar z’n site gaat (zie de bron) dan kan je dat filmpje zien. Op de website van Heavens Above kan je als vanouds voor iedere plek op aarde de doorkomsttijden van het ISS zien, maar sinds gisteren kan je daar ook zien wanneer de ATV-3 overkomt, waar ‘ie te zien is en hoe helder het vrachtschip is. Ik heb het eventjes voor Dordrecht opgezocht en dat ziet er voor komende dagen als volgt uit – voor andere plaatsen in Nederland zullen de tijden niet veel afwijken hoor:De bedoeling is dat de ATV-3 in de nacht van woensdag op donderdag aan zal koppelen aan het ISS, op 29 maart om 00.32 uur om precies te zijn. Je zal denken dat als je bovenstaand rijtje data en tijden vergelijkt met de doorkomsttijden van het ISS dat je dan een match zal krijgen en dat vanaf die koppeling beiden dezelfde doorkomsttijd zullen hebben. Vreemd genoeg is dat niet het geval. Er zijn tijden dat ze vlak na elkaar overkomen, maar soms zit er ook weer verschil in.  Hieronder staan de ISS-doorkomsttijden, dus probeer zelf de overeenkomsten in tijden maar te vinden.

Bron: SatTrackCam Leiden.

Share

Comments

  1. De reden dat in de Heavens-Above tijden vanaf 29 maart de tijden van de ATV-3 en ISS niet precies overeenkomen, is (onder andere) dat Heavens-Above voorspellingen geeft op basis van de huidige ATV-3 (en ISS) baan en dus geen rekening houdt met toekomstige baanmanoeuvres.

    Om die reden zijn de voorspelde tijdstippen ook niet erg betrouwbaar: de overkomst van ATV-3 kan in werkelijkheid vele minuten afwijken van wat in bovenstaande tabel staat.

    Vanochtend bijvoorbeeld was hij ruim 4 minuten later dan een voorspelling op basis van de baanelementen van de voorgaande middag, zoals die ook in de tabel hierboven staat: in de tabel staat voor 24 maart 5:50 maar in werkelijkheid was het 5:54.

  2. Ander voorbeeld: voor morgenochtend 25 maart geeft jouw tabel op baangegevens van (denk ik) gisteren 6:53. Maar het is op basis van de meest recente baan van vanmiddag 6:56 (ned. tijd). En door mogelijke manoeuvres tussen afgelopen middag en morgenochtend kan de werkelijke overkomst tijd ook dáár vervolgens weer enkele minuten van afwijken….

Speak Your Mind

*