20 juli 2018

Nieuwe SCUBA-2 camera onthult wilde jeugd van het heelal

De achtergrond toont het eerste diepe beeld van SCUBA-2 bij een golflengte van ongeveer een halve millimeter. Boven in het beeld wordt ingezoomd op het centrum van deze afbeelding, waar de opname 7 verschillende submillimeter-objecten toont, die in het vagere Herschel beeld (linksboven) niet gescheiden kunnen worden. Deze zeven SCUBA-2 objecten corresponderen met sterrenstelsels in Hubble-opnamen (rechtsboven). Verdere zoom-ins op de Hubble-beelden van vier van deze stelsels laten zware, klonterige, heftig stervormende schijfsterrenstelsels zien, waargenomen in een periode toen het heelal ongeveer een kwart van zijn huidige leeftijd had. Credit: ROE / JCMT / SCUBA-2

Een team van astronomen uit het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nederland is begonnen aan een revolutionaire nieuwe studie naar de vormingsgeschiedenis van sterrenstelsels. Hierbij wordt in de tijd teruggekeken naar de periode dat het heelal nog in zijn wilde en onstuimige jeugd was. Het consortium dat deze studie uitvoert wordt geleid door vier experts uit de deelnemende landen, onder wie de Leidse sterrenkundige Paul van der Werf. Het project maakt gebruik van SCUBA-2, de meest geavanceerde camera die ooit ontwikkeld is voor waarnemingen op submillimeter-golflengten (licht met een golflengte 1000 maal langer dan die van zichtbaar licht). De eerste resultaten worden deze week gepresenteerd op een internationale astronomische conferentie in Manchester. SCUBA-2 is gemonteerd op ’s werelds grootste submillimeter-telescoop, de 15-meter James Clerk Maxwell Telescoop, gelegen boven op de 4300 meter hoge top van Mauna Kea op Hawa

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.