28 maart 2024

De quantum theorie van presidentskandidaat Mitt Romney

Een Feynmandiagram van een Romney die botst met een anti-Romney. Credit: Rachel Domm

Het zal niemand ontgaan zijn dat er aan de overkant van de Grote Plas presidentsverkiezingen aan zitten te komen. Met name bij de Republikeinse Partij wordt er via voorverkiezingen tussen diverse kandidaten gestreden om verkozen te worden tot de Republikeinse presidentskandidaat, die het op dinsdag 6 november 2012 mag opnemen tegen de Democratische kandidaat, de huidige president Barack Obama. Degene met de beste papieren op dit moment aan Republikeinse zijde is de ondernemer en politicus Mitt Romney,  gouverneur van Massachusetts van 2003 tot 2007. Romney is eh… hoe zeg je dat, een tikkeltje draaikonterig. Zegt hij de ene dag dit, de andere dag zegt hij dat. Die wispelturige houding vond ik dit weekeinde terug in een geniaal opiniestuk van David Javerbaum van The New York Times: A quantum theory of Mitt Romney. Volgen ‘klassieke’ politici als Newt Gingrich de Newtoniaanse politieke logica – geen verandering van standpunt totdat er externe krachten op worden uitgeoefend – Mitt Romney schijnt een unieke vorm van quantum politiek te volgen, die ‘m een soort van kameleon maakt. Javerbaum komt in zijn opiniestuk met een sublieme metafoor, waarbij hij de gehele quantum mechanica van stal haalt en een soort ‘standaardmodel’ voor Romney opstelt. Een paar onderdelen daaruit:

  • complementariteit: net zoals licht zowel een deeltje als golf is, zo is Romney zowel gematigd als conservatief. En hij is niet de ene keer gematigd en de andere keer conservatief, nee hij kan beiden tegelijkertijd zijn.
  • waarschijnlijkheid: bij alle standpunten van Romney bestaat geen enkele zekerheid, alleen een bepaalde waarschijnlijkheid.
  • dualiteit: gevreesd wordt dat er spontaan een anti-Romney zou kunnen ontstaan, die kan botsen met een Romney en dan zouden ze elkaar kunnen vernietigen. Dat zie je in de figuur hierboven.

Afijn, lees Javerbaum’s blog er op na en geniet van alle metaforen die hij schetst. En dat allemaal op 1 april! 😀 Bron: New York Times.

Share

Speak Your Mind

*