16 juli 2018

Fermi ziet geen straling van annihilerende donkere materie in dwergstelsels


Sterrenkundigen weten dat van alle materie in het heelal 20% in beslag wordt genomen door zichtbare materie, door materie die wij allemaal kennen, zoals jij en ik, sterren en planeten, gas- en stofnevels, neutronensterren en zelfs zwarte gaten. Ja, ook zwarte gaten behoren tot ‘gewone’ materie. De andere 80%? Da’s donkere materie, het mysterieuze spul waarvan we al sinds de jaren dertig weten dat het er is. Het is er wel, maar we zien het niet. Met de Fermi gammasatelliet hebben ze pogingen gedaan donkere materie indirect te zien, d.w.z. de effecten ervan. Het meest gangbare model van wat donkere materie is zegt dat het bestaat uit zware, langzaam bewegende deeltjes, die nergens op reageren, WIMP’s genaamd, weakly interactive massive particles. Reageren die WIMP’s nergens op? Nee, niet op gewone deeltjes tenminste. Maar w

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.