16 juli 2018

De zonsverduistering zoals waargenomen door microsatelliet Proba 2

De zonsverduistering, zoals waargenomen met Proba-2's SWAP imager

In Europa was de zonsverduistering van afgelopen weekend niet te zien, maar ESA’s microsatelliet Proba 2 miste het gebeuren niet. De kunstmaan passeerde immers meermaals door de schaduw van de maan. Op die manier kon Proba 2 de zonsverduistering van 20/21 meimaar liefst vier keer waarnemen vanuit zijn unieke uitzichtpunt in zijn baan op een hoogte van 700 kilometer boven het aardoppervlak. De schaduw van de maan gleed afgelopen maandag tussen 00.10 uur en 03.36 uur Belgische tijd over de aarde. Proba 2 zag het verschijnsel als een gedeeltelijke verduistering met de maan die als het ware een grote hap uit de zon beet. In sommige gebieden op onze planeet was de eclips zelfs als ringvormig te zien: de maan schoof volledig voor de zon, maar er bleef nog een stukje van de zonnerand zichtbaar (bij andere eclipsen kan de maan, als ze dichter bij de aarde staat, de zon helemaal bedekken). Vanuit zijn baan om de aarde kon Proba 2 het spektakel al iets vroeger waarnemen: het zogenaamde ‘eerste contact’ kwam al op zondag om 23:09 uur Belgische tijd in het vizier van de ESA-kunstmaan.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.