28 maart 2024

Internetten in het vliegtuig dankzij ruimtevaart

Internetten in het vliegtuig dankzij ruimtevaart. Credit: ESA

Wie niet beter weet, zou kunnen zweren dat ESA-astronaut André Kuipers nog gewoon op aarde is. Vanuit het internationale ruimtestation ISS fotografeert en twittert hij er lustiger op los dan veel internetters die veilig met beide benen op de grond staan. Alle berichten die André en de andere astronauten vanuit de ruimte versturen, worden via satellieten naar de aarde geleid. Onze vaderlandse ruimtereiziger is daardoor overal bereikbaar, net als de meeste mensen op de grond. “Het is dus eigenlijk heel erg gek dat mensen zodra ze in het vliegtuig stappen ineens niet meer bereikbaar zijn”, vindt Freek van Essen, director corporate strategy bij KLM. “Je zit dan ineens in een zwart gat.” Dat moet anders, vindt Van Essen, die op woensdag 6 juni een van de sprekers zal zijn tijdens de vijfde editie van Woensdagmorgen, de maandelijkse innovatieochtend van ESA Bic. “Natuurlijk kun je in sommige vliegtuigen wel bellen met de boordtelefoon. Maar dat is erg duur. En bij zulke toestellen moet je een antenne rechtstreeks op een satelliet richten. Maakt het vliegtuig dan plotseling een onverwachte beweging, dan ben je je signaal kwijt en wordt de verbinding plotseling verbroken.”

Credit: ESA

Breedband aan boord

Als het aan Van Essen ligt komen er in de toekomst betaalbare verbindingen die niet alleen erg stabiel zijn, maar die ook beschikken over breedband. “In de Verenigde Staten zijn ze daar al veel verder mee. Daar kun je vanuit sommige toestellen niet alleen bellen, maar ook op internet via wifi. Er zijn ook toestellen waarin je gewoon live televisie kunt ontvangen.” Dergelijke luchtnetwerken functioneren op eenzelfde manier als een gsm-netwerk, met het belangrijkste verschil dat de zendmasten de lucht in wijzen. In Europa is het realiseren van een ‘gsm-netwerk’ voor de luchtvaart minder gemakkelijk. Dat komt doordat ons continent is opgedeeld in verschillende landen en al die landen andere regels en providers hebben. Wereldwijde dekking is op deze manier helemaal lastig te realiseren. Wat volgens Van Essen wel tot de mogelijke oplossingen behoort, is communiceren via een compleet nieuw satellietnetwerk of een combinatie van beiden. “Kleine, goedkopere satellieten die in een lage baan om de aarde zweven, kunnen misschien op dezelfde manier werken als het gsm-netwerk op de grond. Of dat in de praktijk ook gaat werken weet ik niet. Maar ik weet wel dat we in de luchtvaart erg veel kunnen leren van de ruimtevaart.”

Woensdagmorgen

De vijfde editie van Woensdagmorgen vindt plaats op woensdag 6 juni 2012 in het European Space Innovation Centre aan de Kapteynstraat in Noordwijk. De ochtend staat geheel in het teken van de luchtvaart. Naast Van Essen zullen ook Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé (VVD) en Bas van der Peet (marketing manager ruimtevaart) aanwezig zijn als spreker. De ochtend begint om 8.30 uur en duurt tot ongeveer 10.30 uur. Meer informatie: www.woensdagmorgen.nl. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*