28 maart 2024

Chandra ziet superzwaar zwart gat uit sterrenstelsel geslingerd worden

Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/F.Civano et al; Optical: NASA/STScI; Optical (wide field): CFHT, NASA/STScI

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Chandra röntgen-ruimtetelescoop van de NASA een sterrenstelsel ontdekt, waaruit met enorme snelheid een superzwaar zwart gat wordt geslingerd. Het gaat om het stelsel CID-42, vier miljard lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Sextant, waaruit met een snelheid van enkele miljoenen kilometers per uur een superzwaar zwart gat vliegt. CID-42 is zowel in röntgenlicht bekeken door Chandra als optisch door de Canada-French-Hawaii Telescope en de Hubble ruimtetelescoop. Eén puntbron in de kern van CID-42 kon in detail bekeken worden met Chandra’s High Resolution Camera en dat leverde het inzicht op dat we met een uitgestoten zwart gat te maken hebben. Men denkt dat deze kosmische ‘verbanning’ het gevolg is van een botsing van twee sterrenstelsels en dat door de werking van zwaartekrachtsgolven één van de twee centrale superzware zwarte gaten een soort van terugslag kreeg en met enorme kracht uit het stelsel werd gestoten. Laura Blecha, één van de betrokken sterrenkundigen, heeft een simulatie op de PC van die gebeurtenis gemaakt en die zie je in de korte video hieronder:

Binnenkort verschijnt er een wetenschappelijk artikel over de waarnemingen aan CID-42 in het vakblad The Astrophysical Journal, voor de liefhebbers hier te lezen. Een artikel met meer theoretische achtergronden is deze, dat in de concurrerende Monthly Notices of the Royal Astronomical Society zal verschijnen. Bron: Chandra.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Hmmm interessant. Even een gedachtenkronkel: als twee spiraalstelsels samensmelten ontstaat (vaak) een elliptisch sterrenstelsel. Hierin wordt de stervorming gehinderd o.a. door het extreem actieve centrale zwarte gat. Als dit zwarte gat vervolgens een ‘kick’ krijgt, en het stelsel uitvliegt, zal dit elliptische stelsel zich dan heel anders kunnen ontwikkelen dan gebruikelijk?

Speak Your Mind

*