22 juli 2018

NuSTAR gaat kijken waarom die supernovae maar niet willen exploderen


Sterrenkundigen proberen al tientallen jaren te achterhalen waarom sommige zware sterren op een bepaald moment in hun leven in een enorme explosie als supernova eindigen, in hun kern een zwart gat of neutronenster achterlatend. Er zijn talloze modellen ontwikkeld en op grote computers probeert men die modellen in simulaties te gieten. Probleem alleen is dat al die simulaties leiden tot het ineenstorten van de sterkern, zonder dat er een explosie van de buitenlagen van de ster plaatsvindt. De zwaartekracht wint het in alle gevallen van de druk, de implosie van de gehele ster tot gevolg. De vorige week gelanceerde NuSTAR (‘Nuclear Spectroscopic Telescope Array‘) satelliet is in staat om r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.